дома Наука Драгон Мен, черепот нуди индиции за човечката еволуција

Драгон Мен, черепот нуди индиции за човечката еволуција

180
0
АКЦИЈА

Краниумот е пронајден во 1933 година во градот Харбин, но наводно бил скриен за да се заштити од јапонската армија

Черепот сочуван скоро совршено повеќе од 140.000 години во североисточна Кина претставува нов вид на антички луѓе поблиски до нас отколку дури и неандерталците – и може суштински да го промени нашето разбирање за човечката еволуција, објавија научниците во петокот.

Тој му припаѓала на крупен мозок од маж на возраст од околу 50-тина години со длабоки очи и дебели гребени на веѓите. Иако лицето му било широко, имало рамни, ниски јагодици, што повеќе наликува на модерните луѓе отколку на другите изумрени членови на човечкото семејно стебло.

Истражувачкиот тим го поврза примерокот со други наоди од кинеските фосили пронаоѓани порано и го нарекува видот Хомо лонги или „Човек змеј“, упатување на регионот каде што е откриен.

Краниумот Харбин за прв пат е пронајден во 1933 година во истоимениот град, но наводно бил скриен во бунар 85 години за да се заштити од јапонската армија.

Подоцна беше ископан и предаден на Jи Кианг, професор на Универзитетот Хебеи ГЕО, во 2018 година.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here