дома Балкан Злостроства од омраза: Во Ноември регистрирани се серија инциденти предизвикани од омраза...

Злостроства од омраза: Во Ноември регистрирани се серија инциденти предизвикани од омраза поради различна етничка припадност

443
0
АКЦИЈА

Во месец Ноември регистрирани се серија инциденти предизвикани од омраза поради различна етничка припадност во Тетово, помеѓу двете најголеми спортски навивачки групи во Тетово, Војводи и Балисти. Инцидентите се случуваа три дена едноподруго, при што навивачките групи повредија луѓе, причинија материјална штета, но исто така со своето скандирање предизвикаа етничка нетрпеливост. Полицијата после неколку дена од настанот поднесе кривични пријави против 14 лица од кои 1 малолетник, по седум од секоја навивачка група.

Проектот Злосторства од омраза е подржан од ОБСЕ и од Хелсиншкиот комитет за човекови права ма Р. Македонија.

Повеќе на Злосторства од омраза

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here