дома Забава Денеска е светскиот Ден на чоколадото

Денеска е светскиот Ден на чоколадото

473
0
АКЦИЈА

Во целиот Свет денес се обележува Денот на чоколадото со кој се прославува доаѓањето на чоколадото во Европа 1550. година.

Светскиот Ден на чоколадото се одбележува од 2009. година, пренесува Хералд сан и и додава дека Денот на млечното чоколадо се одбележува 28. јули, а на белото чоколадо 22. септември.

Спрема пишувањето на Дејли стар овој ден е многу битен со обзир на тоа дека околу милијарда жители на планетата секојдневно јадат чоколадо.

Листот потсеќа дека чоколадото, освен што е вкусно, тоа е и едниствена материја која се јаде а се топи на температура малку пониска од температурата на човечкото тело, заради што се топи во устата.

Инаку, Европјаните јадат повеќе чоколадо од остатокот на светот, а жителите на Велика Британија, Швајцарија и Германија во просек јадат по 11 килограми чоколадо годишно.

Спрема статистиките, дрвото какаа е многу тешко за одгледување, а фаремерите секоја година губат околу 30 проценти од насадите.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here