дома Балкан Стејт департментот со забелешки за верските слободи во Македонија

Стејт департментот со забелешки за верските слободи во Македонија

463
0
АКЦИЈА

Американскиот Стејт департмент го објави годишен извештај за верските слободи за 2017 година, во кој во делот за Македонија се наведува дека верските разлики продолжуваат да фигурираат во кривични и граѓански судски процеси. Притоа, Стејт департментот го нотира повторениот процес против владиката Јован Вранишковски.

„Основниот суд Скопје лани во март го осуди Вранишковски, архиепископ на Охридска архиепископија, за перење пари. Владиката беше осуден на седум месеци затвор. Судот, исто така, нареди конфискација на земјиште на ОА во вредност од 140 илјади евра, што подоцна и се изврши“, се вели во извештајот.

Во него се нотира дека Европскиот суд за човекови права во ноември пресуди во корист на ОА, наведувајќи дека со одбивањето да ја регистрира како одделна верска група, власта ги нарушила првата на оваа црква за слобода на здружување и слободно практикување вера.

Во извештајот се споменуваат и случаи на антисемитистички говор на социјалните медиуми, вандализам во цркви и грабеж во џамија. „Постојат примери кога лица фрлале антисемитистички флаери во дворот на канцелариите на Еврејската заедница. Има неколку инциденти на вандализам и кражби во православни цркви, еден случај на вандализам на православни гробишта, како и еден инцидент на кражба во џамија“, се наведува во извештајот.

Исламската верска заедница (ИВЗ) забележала дека Владата ја фаворизирала Македонската православна црква – Охридска архиепископија, додека помали верски групи пријавиле нееднаков владин третман во споредба со петте верски заедници признаени со Уставот.

Во извештајот се наведуваат и поплаките од Исламската верска заедница во Македонија, за тоа дека во селoто Лажец и во Крива Паланка се вршaт блокади за изградба на џамии под притисок од локални жители, кои се противат на изградбата. ИВЗ, исто така, се пожалила дека властите продолжуваат да ја блокираат реконструкцијата на џамијата во Прилеп, запалена за време на конфликтот во 2001 година.

Во извештајот за 2017 година се наведува и дека Македонската православна црква се пожалила дека општина Струга сè уште не донела одлука за изградба на православна црква во селото Белица и дека општина Тетово одбила да изгради пристапен пат до градската црква.

Според извештајот, Владата не ги вратила сите претходно конфискувани имоти на верските заедници во текот на годината. „Американскиот амбасадор и други претставници од Амбасадата на САД се сретнале со владини и парламентарни претставници за да разговараат за верските слободи. Амбасадата ги поддржа напорите за едукација за холохаустот, и спонзорираше владини лица и претставници на граѓанскиот сектор да учествуваат во програми во САД, кои се фокусираат на промовирање верските слободи и права“, пишува во најновиот извештај, кој треба да биде поднесен до американскиот Конгрес.

Превземено од МАКСФАКС

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here