дома Балкан Беса: Илинденска Македонија е неприфатливо име за Албанците

Беса: Илинденска Македонија е неприфатливо име за Албанците

458
0
АКЦИЈА

Движењето Беса е свесно дека треба да има едно брзо решение на спорот за името со Република Грција со што би се отворил патот за членство во Нато Алијаннсата. Ние го повторуваме нашиот ствав дека секое решение кое би било со промена на името на државата не треба да содржи име кое и дава предност на една етничка заедница или пак име кое фаворизира една религија затоа што Република Македонија во својата реалност е едно мултиетничко и мулти-конфесионално општество, се вели во соопштението на партијата.

Поаѓајќи од фактот дека Грција сега потврдува дека на масата за преговори веќе се наоѓа името Република Илинденска Македонија , Движењето Беса го изразува својот став дека оваа име не го преставува мулти—конфесионалниот карактер на нашата држава и секое наметнување на оваа име би носело нови поделби внатре во нашата државата и би отворил нов спор во внатрешно етничките и религиозните односи.

„Свесни сме дека новиот предлог асцоцира на Крушевската Република, што за нас од историска гледна точка не е воопшто спорно, туку употребaта на називот Илинден асоцира на денот кога е прогласена Крушевската Република и денот кога се прославува верскиот празник Св.Илија – кој е верски назив кој ги негира другите верски заедници кои живеат во земјава, освен православната, со што наидуваме на ситуација која е во спротивност со мулти-етничкиот карактер на РМ“, е ставот на Беса.

Тие го потсетуваат премиерот Зоран Заев дека начинот кој го избрал да седне на маса само со македонската опозиција предводена од ВМРО-ДПМНЕ, остава впечаток дека при идниот консензус кој би се постигнал сака да ја исклучи албанската опозициија во земјава, која преставува најголемииот дел на албанската заедница во Македонија и секое решение без согласност на поголемиот дел на Албанците би отворило нови проблеми во иднина.

Превземено од МАКСФАКС

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here