дома Вести Пекинг: Се одржа голема прослава по повод 100-годишнината од основањето на Комунистичката...

Пекинг: Се одржа голема прослава по повод 100-годишнината од основањето на Комунистичката партија на Кина

229
0
АКЦИЈА

Пекинг: Се одржа голема прослава по повод 100-годишнината од основањето на Комунистичката партија на Кина

Голема прослава по повод 100-годишнината од основањето на Комунистичката партија на Кина (ККП) се одржа денес на плоштадот Тјенанмен во Пекинг.

Кинескиот претседател Си Џининпинг, исто така генерален секретар на Централниот комитет на КПК и претседател на Централната воена комисија, присуствуваше на настанот и одржа важен говор.

Демократските партии, Федерацијата на индустрија и трговија и луѓето кои не се членови на Партијата, испратија заедно честитки. Претставници на кинеската комунистичка младинска лига и млади пионери одржаа колективен говор. Повеќе од 70.000 членови на партијата и вработените присуствуваа на прославата.

На церемонијата, Си Џининпинг прогласи успешна сеопфатна изградба на умерено просперитетно општество во земјата.

Си рече дека благодарение на постојаните напори на Партијата и народот, во Кина е изградено умерено просперитетно општество и во овој момент Кина се движи кон сеопфатна изградба на социјалистичка модерна силна земја.

„Ова е голема чест за кинеската нација, народот и Комунистичката партија на Кина“, рече Си.

Кинескиот претседател рече дека кинеската нација направи голем скок од ослободувањето кон градење на умерено просперитетно општество и реализација на историскиот процес на големо подмладување на кинеската нација, што е неповратно.

Во последните 100 години, целта на борбата, жртвата и иновациите, предводени од Комунистичката партија на Кина, беше остварување на големото подмладување на кинеската нација.

За да се постигне оваа цел, под водство на ККК, на самиот почеток Новата демократска револуција ги постигна основните социјални услови, додека Социјалистичката револуција и изградбата ги обезбедија основните политички предуслови и основните механизми. Отворањето и реформите на Кина кон светот и социјалистичката модернизација обезбедија витална политичка гаранција и материјална гаранција за развој. Социјализмот со кинески карактеристики во новата ера обезбедува целосна системска гаранција, материјална основа и ментална сила.

Си Џининпинг исто така и оддаде почит на старата генерација комунисти.

Тој рече дека кинеските комунисти, со другарот Мао Це Тунг, другарот Денг Сиаопинг, другарот Џианг Земин и другарот Ху Џининтао, како водачи, дадоа извонреден придонес за големото подмладување на кинеската нација и го изразија своето високо почитување. Во исто време, Претседателот изрази длабоко сочувство со постарите генерации револуционери и маченици кои дале голем придонес во кинеската револуција, градењето и реформата, и воспоставувањето, консолидирањето и развојот на КПК, како и луѓето кои се бореле напорно за национална независност и ослободување.

Си Jinинпинг рече дека без раководството на Комунистичката партија на Кина, Народна Република Кина немаше да биде основана и немаше да има големо заживување на кинеската нација. Тој додаде дека историјата и народот го избрале КПК.

„Ние мора да инсистираме на силното раководство на Комунистичката партија на Кина“, истакна Си.

Кси нагласи дека раководството на КПК на Кина е најосновниот карактер на социјализмот со кинески карактеристики, а тоа е и најголемата предност на социјалистичкиот систем со кинески карактеристики, што се однесува на интересите и судбината на сите националности во земјата.

„Ние мора да инсистираме на сеопфатно раководство на Партијата и постојано да ги зголемуваме капацитетите на научно, демократско и владеење на правото“, рече Си.

Си Џинпинг изјави дека кинеската армија треба да преземе решителни чекори кон изградба на моќна армија

„Ние ќе ја изградиме нашата народна армија во првокласна армија во светот, со цел да ги заштитиме нашите суверенитет, безбедност и развојни интереси“, истакна претседателот.

Си истакна дека Народната армија воспоставила бесмртни заслуги за Партијата и народот, како и дека е моќна сила за одбрана на државата, заштита на националното достоинство и одржување на регионалниот и светскиот мир.

Во својот говор, претседателот истакна дека Кина мора да инсистира на патот на мирен развој, да промовира изградба на нов вид меѓународни односи, да промовира градење на заедницата со заедничка иднина на човештвото, да промовира висококвалитетен развој на „Појасот и патот“ и да обезбеди нови можности за светот со новиот кинески развој.

По тој повод, Си истакна дека Кина отсекогаш била градител на мирот во светот, придонесувала за глобалниот развој и го бранела меѓународниот поредок. Комунистичката партија на Кина ќе инсистира на соработка, без конфронтација, ќе инсистира на отвореност, без затворање, ќе инсистира на заемна корист, без ривалство и ќе се спротивстави на хегемонијата и политиката на моќ.

Си Џинпинг на свечената церемонија изјави дека Комунистичката партија на Кина постојано ги претставува основните интереси на најшироката маса и ги одржува најблиските односи со народот. Тој додаде дека Кинеската комунистичка партија нема свои посебни интереси и никогаш не ги застапува интересите на кои било групи од интерес.

„Обидот да се одделат КПК на Кина и кинескиот народ ќе пропадне“, рече Си.

Тој посочи дека КПК на Кина мора да инсистира на основната цел да им служи на луѓето и да го промовира сеопфатниот развој на човекот и да постигне значителен напредок во заедничкиот просперитет на целиот народ.

Си Џининпинг истакна дека храброста и подготвеноста за самореволуција е она што ја разликува Комунистичката партија на Кина од другите политички партии.

Кина непоколебливо ќе го промовира градењето на чисто правило и борбата против корупцијата, одлучно ќе ги елиминира сите вируси што го еродираат здравото тело на нашата партија и дополнително ќе го унапредат новиот проект на Партијата за нова ера.

Си истакна дека решавањето на тајванското прашање и конечно постигнување на обединување на Кина е непоколеблива историска задача на КПК. Никој не смее да ја потценува одлучноста, силната волја и силната способност на кинескиот народ да ги брани националниот суверенитет и територијалниот интегритет.

Си исто така подвлече дека неприкосновените принципи се „една земја, два система“, „Хонгконгжани владеат со Хонг Конг“, „Макаожани владеат со Макао“.

Насоката за висок степен на автономија мора да биде целосно и прецизно применета и потребно е да се спроведе централно сеопфатно владино управување над специјалните административни региони на Хонг Конг и Макао и да се спроведат закони за специјални административни региони за заштита на националната безбедност и одржување на термин просперитет и стабилност во Хонг Конг и Макао “.

Насоката за висок степен на автономија мора да биде целосно и прецизно применета и потребно е да се спроведе централно сеопфатно владино управување над специјалните административни региони на Хонг Конг и Макао и да се спроведат закони за специјални административни региони за заштита на националната безбедност и одржување надолгорочен просперитет и стабилност во Хонг Конг и Макао “.

„Неопходно е да се примени правниот систем и механизмот за спроведување на специјалните административни региони со цел да се заштити националната безбедност, одржувајќи го долгорочниот просперитет и стабилност на Хонг Конг и Макао“, рече Си.

На крајот, Си Џининпинг ги повика сите членови на Комунистичката партија на Кина да ја имаат предвид првичната мисија, да ги постигнат целите на Партијата и секогаш да одржуваат блиски односи со народните масите. Си ги повика и членовите на КП на Кина да продолжат да бидат посветени на исполнувањето на желбата на луѓето за подобар живот.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here