дома Економија Кинеската „Стапица за долг“ е мит

Кинеската „Стапица за долг“ е мит

245
0
АКЦИЈА

Кина, ни е кажано, им помага на посиромашните земји да земаат заем по заем за да изградат скапа инфраструктура што не можат да си ја дозволат и што ќе донесе малку придобивки, сè со крајната цел Пекинг на крајот да ја преземе контролата над овие средства од своите должници кои се борат. Како држави ширум светот се задолжуваат за борба против пандемијата на коронавирусот и зајакнувањето на обележаните економии стравувањата од вакви можни напади само се засилија. Гледано на овој начин, интернационализацијата на Кина – како што е утврдена во програмите како што се иницијативата за појас и пат – не е едноставно потрага по геополитичко влијание, туку исто така по некои кажувања, оружје.Откако една земја ќе биде измерена од кинески заеми, како несреќен коцкар кој позајмува од мафијата, таа е марионета на Пекинг и е во опасност да изгуби некој екстремитет.

Главен пример за ова е пристаништето Хариманто во Шри Ланка.Како што оди приказната, Пекинг ја поттикна Шри Ланка да позајми пари од кинески банки за да плати за проектот, што немаше изгледи за успех во трговијата. Неуспешните услови и слабите приходи на крајот ја турнаа Шри Ланка во неисполнување на обврските, во тој момент Пекинг го побара пристаништето како залог принудувајќи ја владата во Шри Ланка да и предаде контрола на кинеска фирма.

Администрацијата на Трамп ја посочи Хамантота за да предупреди на кинеската стратешка употреба на долг: Во 2018 година, поранешниот потпретседател Мајк Пенс ја нарече „дипломатија во стапици на долгови“ фраза што ја користеше во последните денови на администрација и докази за воените амбиции на Кина. Минатата година, поранешниот јавен обвинител Вилијам Бар го покрена случајот за да тврди дека Пекинг „ги товари сиромашните земји со долг, одбивајќи да ги репреговара условите, а потоа преземајќи ја контролата врз самата инфраструктура “.

Како што еднаш рече Мајкл Ондаатје, еден од најголемите хроничари во Шри Ланка, во Шри Ланка, добро кажаната лага вреди илјада факти “. А, наративот за за должничка стапица е само лага: лага и тоа голема и моќна лага “.

Нашите истражувања покажуваат дека кинеските банки се подготвени да ги преструктуираат условите на постојните заеми и никогаш всушност не заплениле средство од ниту една земја, а уште помалку пристаништето Хамантота.

Аквизицијата на мнозинскиот пакет акции на една кинеска компанија во пристаништето беше приказна за претпазливост, но не е онаа што често сме ја чуле. Со новата администрација во Вашингтон, вистината за широко, можеби намерно, неразбраниот случај на пристаништето Хамантота е одамна задоцнета.

Градот Хамантота лежи на јужниот врв на Шри Ланка, неколку наутички милји од зафатената лента за превоз на Индискиот Океан, што претставува речиси целата трговија меѓу Азија и Европа што ја пренесува океанот, и повеќе од 80 проценти од глобалната трговија што ја пренесува океанот. Кога кинеска фирма го склучи договорот за изградба на градското пристаниште, зачекори во тековната западна конкуренција, иако онаа што САД во голема мера јо напуштија.

Тоа беше канадската агенција за меѓународен развој – не Кина- што финансираше. Водечка фирма за инженерство и градежништво во Канада СНЦ-Лавалин, да изврши физибилити студија за пристаништето. Добивме повеќе од 1.000 страници документи со детали за овој напор преку барање за Закон за слобода на информации. Студијата, заклучена во 2003 година, потврди дека градењето на пристаништето во Хамантота е изводливо, и придружните документи покажуваат дека најголемиот страв на Канаѓаните е губењето на проектот пред европските конкуренти. СНЦ-Лавалин препорача тоа да се преземе преку договор за заедничко вложување помеѓу Управата за пристаништа во Шри Ланка (СЛПА) и „Приватен конзорциум“ врз основа на изградба-сопствено работење-трансфер, вид на проект во кој една компанија добива договор за преземање на сите чекори потребни за да се активира таквото пристаниште, а потоа ќе започне да го работи кога е.

Канадскиот проект не успеа да оди напред, најмногу заради перипетиите на политиката во Шри Ланка. Но, планот за изградба на пристаниште во Хамбантота доби привлечност за време на владеењето на Раџапакса – Махинда Рајапакса, кој беше претседател од 2005 до 2015 година и неговиот брат Готабаја, сегашен претседател и поранешен министер за одбрана – кои пораснаа во Хамантота. Тие ветија дека ќе донесат големи бродови во регионот, повик што се здоби со итност по разорното цунами во 2004 година, што ги остави во небрано брегот на Шри Ланка и локалната економија.

Го разгледавме вториот извештај за изводливоста, произведен во 2006 година од данската инженерска фирма Рамбол, која даде слични препораки за плановите изнесени од СНЦ-Лавалин, тврдејќи дека почетната фаза на проектот треба да овозможи транспорт на контејнерски товар – масло, автомобили, жито – за да започне да носи приходи, пред проширување на пристаништето за да може да се справува со сообраќајот и складирањето на традиционалните контејнери. Дотогаш, пристаништето во главниот град Коломбо, оддалечено стотина милји и постојано едно од најпрометните во светот, штотуку се прошири и веќе ги туркаше капацитетите. Пристаништето во Коломбо, сепак, беше слабо среде градот, додека Хамбантота имаше заднина, што значи дека нуди поголем потенцијал за проширување и развој.

Да се погледне мапа на регионот на Индискиот океан во тоа време значи да се види можност и проширување на средната класа насекаде. Семејствата во Индија и низ Африка бараа повеќе производи за широка потрошувачка од Кина. Земјите како Виетнам рапидно растеа и ќе им требаат повеќе природни ресурси. За да го оправда своето постоење, пристаништето во Хамбантота треба да обезбеди само мал дел од товарот што минуваше низ Сингапур, најпрометното пристаниште во светот. Вооружена со извештајот Рамбол, владата на Шри Ланка им пристапи на Соединетите држави и Индија; и двете земји одговорија не. Но, една кинеска градежна фирма, China Harbor Group, дозна за надежите на Коломбо и лобираше напорно за проектот. Кина Ексимбанк се согласи да го финансира и Кина Харбор го доби договорот.

Ова беше во 2007 година, шест години пред Си Џинпинг да ја воведе Иницијативата за појас и пат. Шри Ланка сè уште беше во последната и најкрвава фаза од нејзината долга граѓанска војна, а светот беше на работ на финансиска криза. Деталите се важни: Кина Ексимбанк понуди 307 милиони американски долари, 15-годишен комерцијален заем со четиригодишен грејс период, нудејќи и на Шри Ланка избор помеѓу фиксна каматна стапка од 6,3 проценти или онаа што би пораснала или паѓала во зависност од ЛИБОР, лебдечка стапка. Коломбо го избра првиот, свесен дека глобалните каматни стапки се зголемуваат во текот на преговорите и се надеваа дека ќе ги заклучат, според него, поволните услови. Фазата I на пристанишниот проект беше завршена според предвидениот рок за три години.

За земја разорена од конфликти, која се бореше да генерира приход од данок, условите на заемот изгледаа разумни. ако што ни рече Салија Викрамасурија, поранешен претседател на СЛПА, „не беше лесно да се добијат комерцијални заеми од дури 300 милиони американски долари за време на војна“. Истата година, Шри Ланка ја издаде и својата прва меѓународна обврзница, со каматна стапка од 8,25 проценти. И двете одлуки ќе се вратат да ја прогонуваат владата.

Конечно, во 2009 година, по неколку децении насилство, граѓанската војна во Шри Ланка заврши. Водена од победата, владата започна со притисок финансиран од долгови за изградба и подобрување на инфраструктурата во земјата. Годишните стапки на економски раст се искачија на 6 проценти, но исто така се зголеми и долгот на Шри Ланка.

Во Хамбантота, наместо да чека фаза 1 од пристаништето да генерира приходи како што препорача тимот на Рамбол, Махинда Рајапакса се оддалечи со фаза 2, трансформирајќи ја Хамбантота во пристаниште за контејнери. Во 2012 година, Шри Ланка позајми уште 757 милиони УСД од Кина Ексимбанк, овој пат со намалена каматна стапка пост-финансиска од 2 проценти. Рајапакса ја презеде слободата да го именува пристаништето по негово име.

До 2014 година, Хамбантота губеше пари. Сфаќајќи дека им требаат поискусни оператори, СЛПА потпиша договор со Кина Харбор и Кина Мерчанс Груп заедно да го развиваат и ракуваат со новото пристаниште за 35 години. Кинеските трговци веќе работеа со нов терминал во пристаништето во Коломбо, а Кина Харбор инвестираше 1,4 милијарди долари во Коломбо Порт Сити, профитабилен проект за недвижнини, вклучен во мелиорација. Но, додека адвокатите ги подготвуваа договорите, се формираше политички пресврт.

Раџапакса свика изненадувачки избори за јануари 2015 година и во последните месеци од кампањата, неговиот сопствен министер за здравство, Маитрипала Сирисена, реши да го предизвика. Како опозициски кандидати во Малезија,Малдиви и Замбија, финансиските односи на актуелниот претседател со Кина и обвинувањата за корупција направени за потентна храна за кампања.

На шок на земјата, а можеби и на неговиот сопствен, Сирисена победи

Стрмните плаќања на меѓународните државни обврзници, кои сочинуваа скоро 40 проценти од надворешниот долг на земјата, речиси веднаш ја ставаат владата на Сирисена во тешка фискална состојба. Кога Сирисена стапи на должност, Шри Ланка им должеше повеќе на Јапонија, Светска банка и Азиската банка за развој отколку на Кина.

Од 4,5 милијарди долари должничка услуга што Шри Ланка би ја платила во 2017 година, само 5 проценти биле заради Хамбантота.Гувернерите на Централната банка и во рамките на Рајапакса и Сирисена не се согласуваат за многу, но и двајцата ни рекоа дека Хамбантота и кинеските финансии воопшто, не биле изворот на финансиската состојба на земјата.

Никогаш не постоеше стандардно. Коломбо организираше спасувачка програма од Меѓународниот монетарен фонд и реши да собере многу потребни долари изнајмувајќи го пристаништето Хамбантота со недоволно успешно работење на искусна компанија – исто како што препорачаа Канаѓаните. Немаше отворен тендер и единствените две понуди дојдоа од трговците на Кина и пристаништето во Кина; Шри Ланка ги избра кинеските трговци, што го прави мнозински акционер со 99-годишен закуп и ја искористи готовинската инфузија од 1,12 милијарди американски долари за да ги зајакне своите девизни резерви, а не да ја исплати Кина Ексимбанк.

Пред епизодата на пристаништето, „Шри Ланка може да потоне во Индискиот Океан и поголемиот дел од западниот свет немаше да забележи“, ни рече Субхашини Абејсинге, директор за истражување на „Верите Рисрч“, независен тинк-тенк со седиште во Коломбо.Одеднаш, островската земја се истакна во надворешно-политичките говори во Вашингтон. Пенс изрази загриженост дека Хамантота може да стане „напредна воена база“ за Кина.

Сепак, локацијата на Хамбантота е стратешка само од деловна перспектива: Пристаништето е пресечено на крајбрежјето за да се избегнат тешките отекувања на Индискиот океан, а неговиот тесен канал дозволува влез или излез на само еден брод истовремено, обично со помош на влекач. Во случај на воен конфликт, поморските пловни објекти стационирани таму би имале пословични риби во буре.

Поимот „дипломатија на должнички стапици“ ја става Кина како доверител што живее и земјите како Шри Ланка како нејзина кредибилна жртва.Одблизу, сепак, ситуацијата е далеку посложена. Маршот на Кина кон надвор, како и неговиот домашен развој, е сондарен и експериментален, процес на учење означен со чести прилагодувања.На пример, по изградбата на пристаништето во Хамбантота, кинеските фирми и банки дознаа дека паѓаат силни луѓе и дека подобро е да имаат стратегии за справување со политички ризик. Тие сега ги развиваат овие стратегии, стануваат подобри во распознавањето на деловните можности и се повлекуваат таму каде што знаат дека не можат да победат. Сепак, американските лидери и мислители од обете страни на патеката одржуваат говори за „современиот колонијализам“ на Кина.

Во текот на изминатите 20 години, кинеските фирми научија многу за тоа како да играат во меѓународен градежен бизнис во кој останува доминиран од Европа: Додека Кина има 27 фирми меѓу првите 100 глобални изведувачи, од девет во 2000 година, Европа има 37, што е помалку од 41. САД имаат седум, во споредба со 19 пред две децении.

Кинеските фирми не се единствените компании кои имаат корист од проекти финансирани од Кина. Можеби ниту една земја не беше повознемирена од Хамбантота од Индија, регионалниот гигант што неколку пати ги отфрли апелите на Шри Ланка за инвестиции, помош и капитални партнерства. Сепак, бизнисот предводен од Индија, Меграј, се приклучи на инженерската фирма Аткинс лимитид со седиште во Велика Британија во меѓународен конзорциум за да го напише долгорочниот план за пристаништето Хамантота и за развој на нова деловна зона. Француските фирми Bolloré и CMA-CGM соработуваа со China Merchants и China Harbor во развојот на пристаништата во Нигерија, Камерун и на други места.

Другата страна на митот за запленет долг стапица ги вклучува земјите-должници. Места како што е Шри Ланка – или, за тоа прашање, Кенија, Замбија или Малезија – не се страни за геополитичките игри. И тие се поштедени од американските ставови што толку лесно се измамливи. Како што ни забележа еден малезиски политичар, говорејќи под маската на анонимност за да разговараме за тоа како кинеските финансии се вклучени во политичката драма во таа земја, Не може ли американскиот Стејт департмент да разликува помеѓу реториката во кампањата дека нашите противници се робови на Кина и всушност се робови на Кина? Настаните што доведоа до стекнување на кинеска компанија со мнозинскиот удел во пристаништето во Шри Ланка откриваат многу за тоа како се менува нашиот свет.Кина и другите земји стануваат сè пософистицирани во меѓусебните пазарења. И би било штета ако САД не успеат да научат покрај нив нив.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here