дома Вести Кинексата сонда Тијенвен-1 е се поблиску до Марс

Кинексата сонда Тијенвен-1 е се поблиску до Марс

258
0
АКЦИЈА

Кинексата сонда Тијенвен-1 е се поблиску до Марс.

Кинеската сонда Тијенвен-1 која патува накај Марс моментално е оддалечена повеќе од 100 милиони километрти од земјата и функционира нормално, соопшти Националнаста вселенска управа на Кина.

Синоќа во девет часот по пекингшкото време сондата патувала низ вселената 144 дена и поминала повеќе од 360 милиони километри. Во тие моменти била оддалечена повеќе од 100 милиони километри од Земјата и оклу 12 милиони километри од Марс.

Тијенвен-1 веројатно е дека ќе биде на оддалеченост од Земјата на околу 190 милиони километри кога ќе му се приближи на Марс.

Сондата е лансирана на 23 јули и има направено одлични снимки на Земјата и Месечината. Истот така имаше и орбитални корекции и маневар на длабоката вселена. И престојат уште неколку орбитални корекции и веројатно ќе забави како би влегла во орбитата на Марс во средината на фебруари идната година, соопшти Националната вселенска управа.

Подготвил: Бојан Павловиќ

Превземено од (CRI)

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here