дома Вести Соработката помеѓу ЕУ и Кина и понатаму се продлабочува во безбедносната и...

Соработката помеѓу ЕУ и Кина и понатаму се продлабочува во безбедносната и одбрамбената политика

248
0
АКЦИЈА

Кина и ЕУ одржаа дијалог за безбедноста и одбрамбената политика

.

Соработката помеѓу ЕУ и Кина и понатаму се продлабочува во безбедносната и одбрамбената политика

Кина и Европската унија го одржаа во четвроткот 11 дијалог за безбедност и одбрамбена политика по пат на видео врска, се наведува во соопштението на министерството за одбрана на Кина. На состанокот присуствуваа претсавници на Канцеларијата за меѓународна војна соработка при Централната војна комисија на Кина и одделението за планирање на заеднички безбедносни и одбрамбени политики (ZBOP) и одговор на кризи при Европската служба за надворешни работи. Во соопштението на кинеската страна се наведува дека безбедносната и одбрамбената сораборка е вежен дел од односите на Кина и ЕУ и дека двете страни постигнале плодни резултати во политичкиот дијалог во областите како што се мировните мисии на UN и војното пратење. Кина е спремна да соработува со ЕУ на проширувањето на соработката во безбедноста и одбраната, се наведува во соопштението. ЕУ соопти дека дијалогот бил искрен и прагматичен и дека двете страни постигнале консензус околу неколку прашања. ЕУ ги цени своите односи со Кина и спремна е да ја зајакне соработката во меѓународните мировни мисии и во поморската безбедност како би се одржала меѓународната и регионалната безбедност, се додава во соопштението.

.

Подготвила: Ванг Тингтинг

Превземено од (CRI)

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here