дома Вселена Тоше Проески ќе добие улица во Србија

Тоше Проески ќе добие улица во Србија

339
0
АКЦИЈА

Балканскиот славуј и Македонскиот пејач Тоше Проески кој трагично загина во сообраќајна несреќа во во 2007.г ќе добие своја улица во Србија, поточно во селото Јабука близу Панчево.

Балканскиот славуј од Крушево Тоше Проески

Селото Јабука е познато по тоа што во него живее претежно македонско население, предлогот е веќе упатен до граљдското собрание на Панчево.

Со овој потег жителите на Јабука сакаат да му оддадат почит на нивниот сонародник кој претсавува многу од музиката на Балканот а доаѓа од нашата земја.

Ова ќе биде прва улица во Србија која ќе го носи името на пејачот од Крушево чии песни и денес се емитуваат на радио и ТВ станиците ширум низ Србија.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here