дома Вселена Остров во Јапонија на кој има повеќе мачки отколу луѓе-13 наспроти 120

Остров во Јапонија на кој има повеќе мачки отколу луѓе-13 наспроти 120

326
0
АКЦИЈА

Дали знаевте дека во Јапонија има два острови каде живеат речиси само мачки. Ги има навистина многу, многу повеќе од луѓето. Тоа се островите Тахироџима и Аошима, познати како „острови на мачките“.

Мачките се доминантни жители на Јапонските острови во однос на луѓето

Островот Тахироџима на којшто живеат околу 100 луѓе и 500 мачки, стана светски познат. Просечната возраст на луѓето е 71 година, а сите млади си заминале.

Островот Аошима е мал остров, на кој кон крајот на минатиот век живееле 900 луѓе, а сега  има само 13 стари лица. Сепак, островот не е напуштен бидејќи има 120 мачки со различни бои и раси.

Како биле донесени мачките овде?

Едноставно! Луѓето ги довеле да се справат со стаорци, а тие се размножувале повеќе од луѓето.

Овие острови се туристичка атракција. Луѓето од целиот свет доаѓаат тука да ги хранат и галат овие мачки, кои се главното обележје на двата острови.

Извор Вечер

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here