дома Вселена Гулабите ги губат прстите заради човечката коса и во загадените воздушни средини,според...

Гулабите ги губат прстите заради човечката коса и во загадените воздушни средини,според последната студија

333
0
АКЦИЈА
Див гулаб-Lat. Columba livia

Гледката на луѓе кои хранат гулаби на јавни плоштади во Парис може да изгледа идилично, но ако погледнете од поблиску ќе откриете дека многу од птиците едвај одат заради недостаток на прсти и деформирани стопала. Научниците веруваа дека инфекции или хемиски загадувања може да бидат одговорни за гупењето на прстите на гулабите, но скорешната студија од истражувачи од Франција пронајдоа дека вистинскиот кривец може да биде човечката коса од салоните.

Диви Гулаби

Frédéric Jiguet, еден од авторите на студијата, вели дека гулабите може да ги губат прстите вмрсувајќи се во човечките коси често на плоштадите каде што пребиваат. Кога одат, можат да патуваат на жици или коса, рече тој.

Студијата исто така пронајде дека гулабите кои живеат во простори со поголемо воздушно загадување се испоставува дека имаат помалку прсти.

Студијата беше објавена во Биолошки конверзации (Biological Conservation)

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here