дома Вселена Кина е спремна да ги унапреди односите со Франција на ново ниво,...

Кина е спремна да ги унапреди односите со Франција на ново ниво, рече Кинескиот Заменик Претседател Ванг Кишан на вториот”ПМФ”

337
0
АКЦИЈА

Реалноста и иднината со голема блискост ги “споија Кина и Франција”, рече Кинескиот Заменик Претседател Ванг Кишан

Кинескиот Заменик Претседател Ванг Кишан и Францускиот Претседател Емануел Макрон на вториот Мировен Париски Форум

Парис Ноември.13. Кина е вољна да работи заедно со Франција да го имплементира консезусот на Претседателите на двете држави и да ги зајакне Кинеско-Француските и Кинеско-Европските релации на ново ниво, рече Кинескиот Заменик Претседател кој престојуваше во Парис Ванг Кишан.

Ванг направи забелешки во понеделникот за време на неговата средба со Францускиот Претседател Емануел Макрон во Елисејската Палата.

Нарекувајќија посетата на Макрон во Кина минатата недедела, “голем успех” Ванг рече Претседателите на двете земји се погрижија во длабока и пријателска размена на искуства и достигнаа серија на стратегиски косензус.

Размените демострираа детерминираност на Кина и Франција за продлабочена и заедничка политичка доверба. Промовирајќи прагматична кооперација за справување заеднички со глобалните предизвици диктирани од новите ситуации.

Макрон одговори со задоволство на посетата во Кина и и се заблагодари на Кинеската страна за топлиот прием и обмислените економски договори. Тој Нагласи дега во длабоки размени на искуства со Кинескиот Претседател Си Џи Пинг го продлабочиле пријателството меѓу двете држави и резултирало во пријателски консензус.

Франција непоколебливо во иднината ќе развие пријателски односи со Кина, натамошна практична соработка со Кина во многубројни полиња како што се инвестициите, трговијата и економијата.

Кинескиот Заменик Претседател во Франција присуствува на вториот Париски Мировен Форум од 11 до 13 ноември на покана од Француската страна.

Извор Ксинхуа

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here