дома Балкан Ова се 8-те Евро пратеници од Хрватска, меѓу нив пратеник и од...

Ова се 8-те Евро пратеници од Хрватска, меѓу нив пратеник и од Живиот ѕид

398
0
АКЦИЈА

Фото илустрација на хрватските пратенци во Европскиот парламент

Хрватска во Европскиот парламент ќе ја претставуваат по четири пратеници на ХДЗ и СДП и по еден од листата на Мислав Колакушиќ, Хрватските суверенисти, Живиот ѕид и на Амстердамската коалиција.

По обработени 99,72 отсто од бирачките места, ХДЗ освои 22,71 отсто СДП 18,71 отсто, Суверенистите 8,51 отсто, Мислав колакушиќ 7,89 отсто, Жив ѕид 5,66 отсто и Амстердамската коалиција 5,20 отсто.

Ова се луѓето кои Хрватска ќе ги прати во Европскиот парламент:

ХДЗ: Карло Реслер, Дубравка Шуица, Томислав Сокол, Жељана Зовко

СДП: Биљана Борзан, Тонино Пикула, Предраг Матиќ, Јована Јерковиќ

Суверенистите: Ружа Томашиќ

Независната листа на Мислав Колакушиќ: Мислав Колакушиќ

Жив ѕид: Иван Вилибор Синчиќ

Амстердамската коалиција: Валтер Флего

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here