дома Балкан Не толку запрепастувачко тврдење на Бугарските академици, академикот Георги Марков: Македонскиот јазик...

Не толку запрепастувачко тврдење на Бугарските академици, академикот Георги Марков: Македонскиот јазик е дијалект на бугарскиот

355
0
АКЦИЈА
Академикот Героги Марков тврди дека македонскиот јазик е дијалект на бугарскиот

Ова требаше да се очекува, зашто прашањето за јазикот не беше решено пред потпишување на договорот меѓу Република Бигарија и Република Македонија, изјави академикот и член на мешовитата бугарско-македонска комисија, Георги Марков за софиски „Труд“, по објавувањето на текстот за употребата на македонскиот јазик во спогодбата за статусот и контрола на бегалците.

Ова прашање требаше да се расчисти. Тие треба да го признаат дека во основата (на македонскиот јазик н.з.) е бугарскиот јазик, дури и да тврдат дека имаат некаков книжевен македонски јазик. За да се разликуваат од нас прво го тргнаа ъ. Како историчар тврдам дека македонскиот јазик е дијалект на бугарскиот со многу странцизми. Погледнете ги старите песни во Македонија на каков убав бугарски јазик се, изјави Марков.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here