дома Балкан Што значи првата посета на нашиот нов претседател на Косово за Србите...

Што значи првата посета на нашиот нов претседател на Косово за Србите и Србија? Гест кој зборува многу.

477
0
АКЦИЈА
Стево Пендаровски најави дека неговата прва посета како претседател ќе биде на Косово

Идниот претседател на нашата држава изјави дека неговата прва посета ќе биде на Косово. Стево Пендаровски беше промовиран како консензуален претседател и претседател на сите граѓани.

Во нашата држава живеат и голем број припадници на Српската национална заедница. Србија и српскиот устав го смета Косово како суверен дел од својата територија како и повеќето Срби насекаде во светот. И покрај сите притисоци од западот Србија е сигурна дека Косово нема да биде признаено од нејзина страна. Ниту од власта во Србија ниту од опозицијата велат дека е можно признавање на Косово. Па оттаму се поставува прашањето да ли овој чин е во духот на пријателсвото кон Србите во нашата држава и воопшто кон Србија и српскиот народ.

Да ли токму неговата прва посета ќе значи нешто во геостратешките политики на Балканот кои како по правило се контра на ставовите на Србија и Србите воопшто.. Да ли овој чекор е промислен и е смерница по која треба да се водат политичарите на Балканот а посебно политичарите од нашата држава.

Со овој потег кој е усмерен против еден цел народ во корист на друг, навистина се прави една корозија во меѓунационалните односи во нашата држава и воопшто во геостратешките политики на Балканот кои директно и првенствено го покажуваат антагонизмот кон Србија и Србите од наша страна.

Секако првата официјална посета не е без значење и без порака особено во високите политички кругови. На крајот се испоставува дека навистина горчливиот вкус на лажно пријателски подадената рака која наводно допира до сите граѓани и соседи во духот на зедништво и пријателство е само проформа на задскриена политичка агенда и фаворизирање на едни народи за сметката на другите со оваа помпезно најавена прва претседателска посета.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here