дома Вселена Шведската климатска активистка:Спасете го светот како што сакате да ја спасите Норте-Дам

Шведската климатска активистка:Спасете го светот како што сакате да ја спасите Норте-Дам

438
0
АКЦИЈА
Грета Тунберг, светска климатска активистка

“Цел свет со тага и очај сведочеше за пожарот во катедралата Норте-Дам, но Норте-Дам ќе се обнови”, рече Тунберг во нејзиниот говор во Европскиот парламент во Стразбур.

Шведската тинејџерка Грета Тунберг во Стразбур го изнесе барањето за стални и силни промени без преседан во сите аспекти на општеството како што е смалувањето на емисијата на CO2 за најмалку 50% во следните 10 години

Ги повика пратениците на Европскиот парламент да се здружати фокусираат на решениа зошто “она што сега го правиме не може да се врати на старо”.

“Иднината е во вашите раце”, им порача таа.

Таа 16-годишна тинејџерка го привлече вниманието со возењето на точак до зградата на шведскиот парламент со рачно напишан транспарент “School Strike 4 Climate”.

Илјници ученици тргнаа по нејзините стапки , а организациите на младите организираа протестиво повеќе од 40 земји.

“Сакам да се воспаничарите. Сакам да делувата како вашата куќа да гори”, таа рече. “Бројни политичари ми рекоа дека дигањето паника не донесува ништо добро. Се согласувам, но кога вашата куќа гори и сакате да го спречите рушењето од пепелот, тогаш е подобро малку и да се дигне паника”, рече таа.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here