дома Балкан Топ тема на српските портали: Приштина со прљави пари сака да го...

Топ тема на српските портали: Приштина со прљави пари сака да го купи членството во Интерпол

519
0
АКЦИЈА


Приштина со валкани пари сака да го купи членството во Интерпол. Во изминатиот период Приштина беше со подршка од своите западни ментори, спровела дипломатска офанзива како би обезбедиле двотретинско мнозинство, за прием на Косово во Интерпол. Од добро информирани извори дознаваме дека “Косовските” Власти обезбедиле за лобирање петнаесет милиони долари валкани пари. Фокусот на Приштина бил на земјите кој до сега не ја признале независноста на “Косово”, кој се сеуште неодлучни за гласање. Посебно се таргетирани кој немаат доволно финансиски средства за доаѓање во Дубаи. Од валканита пари се купени шест луксузни автомобили за потребите на националната канцеларија на Интерпол и сите шест се распоредени во земјите кој поради сиромаштијата неможат да си ги приуштат.Од добро информирани извори дознаваме дека на неколку функционери од “неодлучните” земји од овие валкани пари им се купени и врачени скапоцени часовници. Главен спонзор на оваа кампања творец и покровител Косово- Вашинктон кој на крајот од мај после состанокот со тогашниот министер за внатрешни работи Бејтуш Гаши и шефицата на канцеларијата ICITAP на КиМ Кимберли Риф му даде зелено светло на Косово а притоа превземала обврска да ги информира членките на Интерпол и дека од нив очекуваат подршка. Во оваа сврха за врачување на писма на Интерпол била искористена Америчката дипломатска мрежа. Заменикот државен секретар на САД Метју Палмер при посетата на Косово во Октомври на Тачи и Харадинаи им пренел, дека прашањето за членство во Интерпол идело по план, притоа во Стејт департментот биле уверени дека ќе ја избуткаат работата до крај а во краен случај тоа би било во форма на и добивање на статус посматрачи.
Од добро информирани извори дознаваме дека Рамуш Харадинаи издал наредба на клучните луѓе во министерството за внатрешни работи и на Косовската полиција. Наредбата гласела до клучните луге во Министерството за внатрешни работи добро да се припремеле за настап на Генералното собрание каде што ке имале две минути за обраќање. Меѓутоа добро информираните извори велат дека директорот на КП Рашит Калај им рекол на своите најблиски пријатели дека ново поставениот министер Мустафа бил добар човек но се сомневал дека ке бил добар Државник, и дека прва озбилна препрека му е Генералното собрание каде што ке треба да говори на Англиски а он незнае еден збор на англиски, притоа би требало да држи говор две минути.
Према Изворите на (Безбедносните Структури). Према инструкции од страна на нивните западни ментори, Приштина во Дубаи ке ја брани позицијата од неопходно зачленување во Интерпол поради наводна ефикасност на полицијата за справување на верскиот фундаментализам и екстремизам кој е главна тема на глобално ниво,потоа емигрантската криза, перење на пари и шверц. Меѓутоа случајот со бившиот специален Обвинител Ељеза БљакајА предизвикало големо огорчување кај западните партнери, дека практично ги поништил сите дотогашни напори, Косово да го представат како ДРЖАВА која ги исполнила условите и реформите во судството и владењето на правото, со тоа би заслужиле прием во Интерпол. Освен овој случај на Приштина им се загрозува позицијата и тоа што имаат сменето во една година три министри за внатрешни работи, притоа никако неможат да спречат да им протекуваат информациите од КП и од Косовската разознавачка служба (KOA) е практично невозможно да се спречи. За тоа најдобро говори неодамнешниот случаиј со Хапсењето на синот на директорот кој раководи со агенциата за разознавање КОА.
Притоа на Приштина и се јавуваат уште многу проблеми како Шпенда Маџуни ( поради поседување на нелегално оружје) а Приштинските Власти правеа обиди да го заташкаат случајот. Притоа лица раководени и наредбо давачи внатре во Министерството за Внатрешни Работи и Косовската Полиција функционира по стрикно партиска директива за што е најочигледен пример заминувањето на Хашим Тачи на езерото Зазивоа во присуство на Генералнит Дирктор на КП Рашит Љалаја, додека тогашниот министер за Внатрешни работи Бејтуш Гаши не бил информиран. Амбасадата на САД во Приштина на 6 ноенври упатила остри критики и предупредување на Хараднинаи и Мустафа, заради повторно отварање на аферите за партиско вработување во Инспекторатот на КП поводот бил поради објавување на информација од страна на порталот Gazeta new brn.Тврдено е дека аферата е пласирана поради политичко несогласување и пресметка помегу неистомислениците од ДСК, и дека Власта во моментот има од нив бенефит, но потенцирано е дека она нанесува огромна штета во лобирањето за членство на Косово во Интерпол. Сите овие афери недвосмислено упатуваат доколку Косово влезе на било каков начин и под било какви притисоци во Интерпол, би биле искористени за криминални деиствија на штета на сите членки во Интерпол. Косово доколку би имала пристап до базата на податоци на Интерпол сосема е извесно дека ке ги користат во политички цели и криминални цели. Меѓутоа срчаната борба на САД и другите Западни покровители за независноста на Косово, е неизвесна дали Косово ке влезе во Интерпол поради тоа што Приштина ја следат безброј скандали во безбедносните служби. Но и напорот на Државните Органи На Република Србија да им објаснат на земјите членки на Интерпол и на поширокиот аудоторијум во светот дека Приштина уште не е спремна за членство, допринесува за донесување на одлука негативна по Приштина да биде одбиена нивната апликација за членство во Интерпол.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here