дома Култура Проблемот е поголем отколку што мислите: Еве зошто мобилните не смеете да...

Проблемот е поголем отколку што мислите: Еве зошто мобилните не смеете да ги давате на малите деца

454
0
АКЦИЈА

Долгорочната употреба на паметни телефони и таблети досега е поврзана со влошената ментална состојба. Но, новото истражување покажува дека проблемите може да започнат порано отколку што мислите.

По само еден час пред децата на екранот и младите може да започне да се покаже помалку љубопитност, пониско ниво на самоконтрола и емоционална стабилност, што може да доведе до зголемен ризик од анксиозност и депресија, според една студија објавена во списанието превентивна медицина извештаи.

Истражувањето беше спроведено на повеќе од 40.000 деца меѓу две и 17 години во САД во 2016 година.

 
Авторите на студијата покажа дека децата 14-17 години се повеќе изложени на ризик од негативно влијае на употребата на паметни телефони и таблети, но откриле дека постои корелација кога станува збор за мали деца и деца кои што само научиле да одат, чии мозоци се уште се развива.

Превенција е потребна

Поточно, студијата покажа дека децата во градинките кои често се користат уреди со екрани беа два пати поверојатно да се изгуби повеќе склони кон нерви од нивните врсници кои не биле изложени на таква мера.

Исто така, девет отсто од децата меѓу 11 и 13 години, кои поминаа еден час пред екранот, не беа заинтересирани да учат нови работи. Овој процент се зголеми на 22,6 проценти за оние деца кои поминале седум или повеќе часа користејќи екрански уреди.

ТЕХНИЧКИ СОВЕТ
 
Авторите на студијата предупредуваат дека проблемите со половина од менталното здравје се развиваат до адолесценцијата, па затоа е важно да се откријат факторите кои можат да влијаат на интервенцијата во популацијата. Тие ги повикаа родителите и наставниците да се сретнат со децата на интернет, гледајќи видео или телевизија не повеќе од два часа дневно.

Националниот институт за здравство на САД велат дека младите луѓе се трошат во просек од пет до седум часа во предниот дел на екранот во вашето слободно време, пишува Индепендент.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here