дома Наука Научниците нашле начин да го имитираат човечкото учење користејќи хемикалии на мозокот...

Научниците нашле начин да го имитираат човечкото учење користејќи хемикалии на мозокот – и тоа би можело да влијае врз иднината

432
0
АКЦИЈА

Роботот на Софија реагира додека соработува за време на саемот за иновации во Непал, 2018 година

Истражувањата покажуваат дека серотонинот влијае на начинот на кој луѓето донесуваат одлуки.
Со спроведување на механизам кој има ист ефект како серотонин во АИ систем, АИ може да биде во состојба да донесува одлуки како човечки.
Серотонин и допамин, исто така, имаат капацитет да предизвикаат чувство на возбуда, депресија или халуцинација во човечкиот ум.
Следствено, негативните несакани ефекти на серотонин-депресија и халуцинации – би можеле да влијаат на АИ на ист начин како што би бил човекот.

Научниците веруваат дека воведувањето на еден хормон-систем, како оној што се наоѓа во човечкиот мозок, може да му даде на АИ способноста да размислува и да донесува одлуки како луѓето. Неодамнешните истражувања покажуваат дека човечката емоција, до одреден степен, е нус-производ на учењето. И тоа значи дека машините можеби ќе треба да ризикуваат депресија или полошо ако некогаш сакаат да мислат или да се чувствуваат.

Захари Мајнен, невролог на Центарот за непознавање во Лисабон, зборувајќи на симпозиумот на “Канонските пресметки на мозоци и машини”, дискутираше за последиците од неодамнешните експерименти за откривање на ефектите на серотонинот врз одлучувањето.

Според Мајен и неговиот тим, серотонинот можеби не е поврзан со “расположението” или емоционалните состојби како среќа, туку е невро-модулатор дизајниран за ажурирање и промена на параметрите за учење во мозокот.

Тој дури и смета дека таквите механизми може да бидат неопходни за машинско учење, и покрај некои потенцијално вознемирувачки несакани ефекти, односно оние од кои страдаат луѓето. Во интервју за “Наука”, тој рекол:

“Депресијата и халуцинациите изгледа дека зависат од хемикалија во мозокот наречен серотонин. Можеби серотонинот е само биолошки проблем. Но, ако серотонинот помага да се реши поопшта проблем за интелигентни системи, тогаш машините може да спроведат слична функција и ако серотонинот тргне наопаку кај луѓето, еквивалентот на една машина исто така може да тргне наопаку. ”

Истражувањето е сé уште прилично зародито и бара понатамошно тестирање, но експериментите спроведени на глувци покажуваат дека серотонинот игра голема улога во она што “податоци” го избира мозокот и колку тежина е дадена. Во суштина, резултатите од истражувањето покажуваат дека серотонин и допамин можат да бидат суштински за олеснување на развиените интелигенции.

Со цел да се утврди како серотонинот влијае врз донесувањето на одлуки, научниците им дадоа избор помеѓу два патеки, лево или десно. На крајот на еден пат тие наградија во форма на вода. Откако глувците беа запознаени со локацијата на наградата, тимот беше во можност да предизвика серотонински одговор кај глодарите со поместување на водата и изненадување на нив. Без разлика дали глувците откриле дека водата не била многу фактор во тоа дали нивоата на серотонин се шират или не, но дали била изненадена.

Кога тимот на Mainen спроведе понатамошни експерименти, вклучително и рачно активирање на производството на серотонин кај животно кое се движело наоколу во едно поле, откриле дека субјектите ќе се забават и ќе ја разгледаат ситуацијата речиси веднаш по скок. Ова, според Mainen, укажува на тоа дека серотонинот предизвикува систем за учење да става помала вредност на она што се случило (претходниот влез), наместо да работи на промена на претходните претпоставки. Ова е нешто што во голема мера може да го искористи АИ.

Истражувачите, исто така, ги инјектирале истите глувци со инхибитор на серотонин и утврдиле дека учењето станало одложено. Со хормонот, или невротрансмитер, како што често се нарекува, потребни се само неколку дена за нивниот мозок да се нормализираат новите податоци. Тоа време беше зголемено кога глувците не беа во состојба природно да го ослободат серотонинот. И тоа значи серотонин (и неговите ефекти) може да биде од клучно значење за човечкото учење.

Без разлика дали ова е корисно за машинско учење програмери зависи од тоа колку тесно тие имаат намера да го имитираат човечкиот мозок. Некои научници тврдат дека хемиските нерамнотежи во органскиот мозок се аномални, но истражувањето на Mainen изгледа дека инаку укажува на тоа. Неговиот тим претпоставува дека хипермодулаторите, слични на серотонин, може да се користат како “кратенки” за да се задржи автономниот систем да заглави во застарени модели.

Проектирањето на роботи за справување со статична средина со користење на надгледувано учење најверојатно нема да ги подготви машините за справување со постојано менување на реалниот свет. Но, да им дадеме емоции и способност да халуцинираат работи што не се реални, не изгледа како добра идеја.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here