дома Балкан До крајот на годината во Србија стигнува ФК-3, Кинескиот ПВО систем кој...

До крајот на годината во Србија стигнува ФК-3, Кинескиот ПВО систем кој е пандан на С-300

209
0
АКЦИЈА

ПРВАТА батерија на кинескиот ракетен систем за противвоздушна одбрана со среден дострел ФК-3, конструиран по моделот на рускиот С-300, треба да биде доставен до српската армија до крајот на годината – дознава „Новости“.

Оваа набавка ќе биде најголемото засилување за српските вооружени сили од ерата на најсилниот момент на модернизација на ЈНА, и Србија ќе стане првиот странски корисник на овие оружја.

Кинеските ракети за одбрана од напади од воздушниот простор се најважните средства за воена опрема што се очекуваат во единиците на воздухопловните сили. Системот ФК-3, сепак, е најважната, но не и единствената ставка на списокот на купена воена опрема чија испорака се очекува во следните шест месеци.

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, неодамна објави дека претстои реализација на големи воено-технички договори.

Истовремено со подготовките за прием на новиот ракетен систем, Српската армија организира и избор на персонал за ракување со убоитите ракети – вели соговорникот на „Новости“ од воениот врв.

Некои од офицерите на военото воздухопловство веќе биле во Кина на некаков вид основна обука, а планот е да се забрза обуката на луѓето за употреба на „кинескиот С-300“.

Персоналот ќе се обезбеди со преквалификација на формациите што во моментот се наоѓаат на ракетите „нева“, но и со пренамена на екипажот на системот „Куб“, кој ќе биде повлечен од употреба поради истекот на ракетните ресурси.

Перформансите на ФК-3

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here