дома Вести Добри параметри на Руската економија. Русија престанува да увезува свинско

Добри параметри на Руската економија. Русија престанува да увезува свинско

255
0
АКЦИЈА

Растот на руската месна индустрија наскоро ќе се забрза, благодарение на одржливиот раст на домашната потрошувачка на свинско месо, како и извозот. Во текот на изминатите пет години, залихите на свињи пораснаа за 1,2 милиони грла, а комерцијалните фарми пораснаа за скоро 90 проценти. – Во 2020 година, Русија престана да увезува свинско месо за прв пат по 30 години – рече Јуриј Ковалев, претседател на Руската Федерација на производители на свинско месо (РУПП), како што објави Екапија. Тој тврди дека земјата поминала долг пат, нагласувајќи дека на почетокот на 2000 година, таа била скоро целосно зависна од увоз на свинско месо, а заклучно со оваа година, таа е скоро сто процентна самодоволна.

Сепак, постои зголемена загриженост за кризата со прекумерна понуда на домашниот пазар, но не е забележано дека руската потрошувачка на свинско месо постојано се зголемува, пишува „Пигпрогрес“. – Производството на свинско месо достигна 28 килограми по глава на жител. Тоа е највисоката вредност досега, и овој раст веројатно ќе продолжи – рече Ковалев, додавајќи дека домашната потрошувачка се очекува да порасне за 0,5 милиони тони во следните пет години.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here