дома Вести Хуавеи доби зелено светло од Германија за 5G.

Хуавеи доби зелено светло од Германија за 5G.

265
0
АКЦИЈА

Хуавеи доби зелено светло од Германија за 5G.

Германската влада во средата изнесе предлог на закон за мрежна сигурност, во која дозволува употреба на Хуавејовата 5G мобилна технологија.

Иако овој предлог представува голема препрека за производителите на следните генерации на мобилни мрежи, тоа се гледа како на мала победа на Хуавеи во Европа, каде што повеќе земји се согласија со трамповата одлука против Хуавеи.

Спрема предлог законот за мрежна сигуност, која германскиот парламен се уште ја нема одобрено, продавачите на мрежна опрема би морале да пружат гаранции дека нивната клучна опрема е сигурна за употреба, неведено е во соопштението.

Се додава дека законот исто така би побарувал продавачите и операторите да им обезбедат на германските безбедносни агенции далекусежни технички и правни средства за надзор на интегритетот на мрежата. Исто така ќе може да се забрани одредена опрема, ако нејзиниотпроизводител не ги пријавил познатите слаби точки.

“Овој закон се однесува на основните прашања на мрежната сигурност, а не на поедини произведувачи”, рече портпаролот на Министерството за внатрешни работи Стефан Сајберт во Берлин.

Хуавеи го поздрави новиот закон на Владата на Германија.

Портпаролот на Хуавеи рече: “Тоа значи дека постојат повиски и еднакви безбедносни стандарди за сите снабдувачи”.

Подготвила: Шанг Чао

Превземено од (CRI)

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here