дома Вести Кина: Брз развој на предшколското образование.

Кина: Брз развој на предшколското образование.

244
0
АКЦИЈА

Кина: Брз развој на предшколското образование.

Предшколското образование брзо се развива во Кина во последните неколку години, со поголем број достапни градинки кои примаат се повеќе деца од ширум земјата, покажуваат податоците на Министерството за просвета на НР Кина.

Крајот на 2019.година во Кина имаше околу 108 илјади државни градинки, што е за 31 илјади повеќе отколку во 2015.година. Бројот на приватни градинки беше околу 95 илјади, што е за 37 илјади повеќе отколку во 2016.година.

Зголемувањето на бројот на претшколсите установи, значајно го ублажи притисокот на уписот во градинките.

Стапката на уписи во градинките изнесуваше 83,4 проценти кон крајот на 2019. година, што е за 8,4 проценти повеќе отколку во 2015. година, соопшти Министерството за просвета, додавајќи дека се очекува стапката на уписи да достигне 85 проценти оваа година.

Подготвил: Шанг Чао

Првземено од : (CRI)

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here