дома Вести Кинескиот aмбасадор во САД: Потребни се напори повеќе него било кога да...

Кинескиот aмбасадор во САД: Потребни се напори повеќе него било кога да се постави вискоа цел и гледа далеку како би се пронашол исправен правец на кинеско-американските односи.

238
0
АКЦИЈА

Кинескиот амбасадор очекува нов замав на односите помеѓу Кина и САД во 2021.

Кинексиот амбасадор во Соединетите Америкаснки Држави Цуи Тијенкаи ги повика Кина и САД да ја искористат приликата во 2021.година да ја избегнат„непоправливата штета“ во билатералните односиu. Цуи рече во тек на обраќањето нагодишната гала свечаност на Акериканско-Кинескиот работен совет во средата..”Овој опасен тренд и понатаму продолжува. Ако не застане, ќе им нанесе непоправлива штета на основните интереси на двете земји и нивните народи”, рече Цуи, “Потребни се напори повеќе него било кога да се постави вискоа цел и гледа далеку како би се пронашол исправен правец на кинеско-американските односи“. Кинескиот амбасадор нагласи дека 2021.година е од суштинско значење за пробивање на нови основи и одржување на новиот замав на билатералните односи, велејќи дека двете земји имаат корист од соработка и губат од конфронтација. Истакнувајќи сека зедничките интереси се секогаш на прво место, Цуи рече дека ни една разлика не оправдува било каков конфликт или конфронтација иако разлики и несогласици постојат. Меѓутоа тој истакна дека 2021.година на двете земји им пружа нови можности. „Кина ќе потстакне нова развојна парадигма со домашна циркулација како главен улог и домашни и меѓународни циркулации, који меѓусебно се јакнеат“, рече Цуи„Оваа нова развојна парадигма воспоставена е така што моторот поефикасно ќе функционира и ќе пружи појака движечка сила за развојот на светската економија”

Подготвила: Ванг Тингтинг

Превземено од: (CRI)

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here