дома Вести Експлодираше прототип на Масковата ракета

Експлодираше прототип на Масковата ракета

234
0
АКЦИЈА
Скриншот

ВАШИНГТОН – Прототип на ракетата Старшип на компанијата Спејс икс експлотира во текот на обидот за повратно слетување, неколку минути по обичното пробно полоетување од лансирниот погон на компанијата во Текса, се покажаа водео снимки.

Уништената ракета Старшип била прототип на тешка ланситна ракета со висина од 52 метри која ја разви приватната компанија на Елон Маск за правоз на луѓе и 100 тона терет во идните мисии на Месечината и Марс.

Самонаведуваната ракета експлодирала кога се спуштила на подлогата за слетување по контролираното спуштање.

Пробниот лет бил наменет на достигнување на исочина од 12,5 километри, прв пат на погон од три новоразвиени ротор мотори на Спејс Икс.

Маск на твутеер непсоредно по несреќата се обрати и рече дека „притисокот во резервоарот за гориво бил низок во текот на спуштањето, заради што брзината на допирот била голема”.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here