дома Економија Коментар: Треба одлучно да се спротивставиме на политичкото насилство од страна на...

Коментар: Треба одлучно да се спротивставиме на политичкото насилство од страна на американските политичари. Кинеската страна одлучно ќе превземе мерки за заштита на безбедноста, суверенитетот и правото на развиток

215
0
АКЦИЈА

Коментар: Треба одлучно да се спротивставиме на политичкото насилство од страна на американските политичари.

Извор: Кинеска медиска група (CMG)

Американскиот државен секретар Мајк Помпео синоќа во соопштение го оптужи кинеското воведуавње и спроведување закони за национална безбедност за Хонгконг, и најави дека ќе воведe таканаречени„санкции“ на потпретседателот на Сталниот комитет на Секинескиот народен конгрес. Овој потфат сериозно го навредува делувањето на кинеското врховно законодавно тело, сериозно го крши основниот принцип на меѓународниот поредок, сериозно се меша во внатрешните работи на Кина, и сериозно им штети на кинеско-американските односи. Тоа е потполно хистерично политичко насилство. Кинеската страна одлучно ќе превземе мерки за заштита на безбедноста, суверенитетот и правото на развиток. Во Хонгконг во јуни минатата година се случија нереди во организации потсрекнати од страни сили . Злосторството на радикалниот сепаратизам произведе немир во хонгконгшкото општество. Сталниот комитет на Секинескиот народен конгрес изработи закон спрема домашните закони и меѓународната пракса за национална безбедност за Хонгконг. Овој закон не само што ги јакнее актуелните предности на Хонгконг, туку пружа и систематско обезбедување за решавање на прашањата во областите на економијата и животот на народот. Хонгконжаните го поджуваат овој закон. Помпео и Стејт департментот воведоа таканаречени „санкции“. Ос една страна, поедини американски политичари преку попречување на успешното спроведување на законот за национална безбедност за Хонгконг и поврзаните одлуки на Секинескиот народен конгрес, ја уништуваат праксата „една земја, два система“ iи развојот на Кина. Од друга страна, тие се обидуваат да ги поткопаат кинеско-американските односи. Поедини американски политичари го игнорираат принципот „една земја, два система“ – основот на системот на Хонгконг, ја игнорираат желбата на народот за стабилност и развој и го игнорираат историскиот процес на кинескиот просперитет. наспроти тоа, нивниот потфат ќе предизвика само огорчување на кинескиот народ и одлучноста на Хонгконг да го заштити мирот и стабилноста.

Подготвила: Џи Сју

Превземено од (CRI)

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here