дома Култура Најнова студија укажува на голема веројатност човечката цивилизација да ја снема...

Најнова студија укажува на голема веројатност човечката цивилизација да ја снема до 2050

943
0
АКЦИЈА
Фото илустрација-крај на човештвото

Новите истражувања предупредија дека постои егзистенцијален ризик за човештвото од климатските промени во следните декади, и висока веројатност човечката цивилизација да дојде до крајот во следните три декади ако не се превземе ургентна акција

Известувањето публицирано од Австралиската тинктанк организација проби преку Националниот Центар за Климатска Обнова, изнедрувајќи апокалиптично сценарио кое би можело да ги види условите над прагот на човековото преживување низ повеќе делови на планетата до 2050. Нивната анализа прерачунува егзистенцијален климатски безбедносен ризик за земјата преку сценарио поставено 30 години напред во иднината.

Известувањето одбива намалување на неговите црни предвидувања за тоа што може да се случи, предупредува на егзистенцијален ризик на цивилизацијата позирајќи перманентни големи негативни консеквенци за човештвото, кои можат да бидат нерешливи, и исто така да го уништат интелигентниот живот или перманентно и драстично да го смалат неговиот потенцијал.

Авторите тврдат дека ние сега се наоѓаме во уникатна ситуација без прецизен историски еквивалент, со температури кои човештвото никогаш не ги доживеало и популацијата од близу 8 билиони луѓе. Ова бара од нас да работиме накај избегнувањето на катастрофични можности, порадо отколу гледајќи во веројатноста, затоа што учењето на грешки не е опција кога доаѓаме во егзистенцијален ризик.

Со сево ова на ум, тие предлагаат, веродостојно и застрашувачко 2050 сценарио. Па така човештвото може да го доживее својот колапс за само три декади од сега.

2020-2030

Владите испуштаат да реагираат на доказите дека Парискиот договор не е доволен да ја одржи земјата од поригањето на температурите и ќе биде заклулчен на најмалку 3°C затоплување. како што е проектирано од претходните студии карбон диоксид нивото е подигнато за 437 делови од милионот, што не е видено во последниве 20 милиони години. Планетата е затоплена за 1.6°C (2.8°F).

2030-2050

Врвот на штетните емисии во 2030 е редуциран. Како и да е карбоновиот круг и неговите последици и непрекинатото користење на фосилно гориво ја качуваат тепературата до 3°C (5.4°F) до 2050.

2050

До 2050 постои научен консензус дека сме ја достигнале точката на вриење на ледените глечери во Гренланд и Западниот Антартик многу порано од 2°C (3.6°F) од затоплувањето и насекаде раширениот марз на 2.5°C (4.5°F). Сценариото топла куќа трдви дека температурите ќе нараснат за1°C (1.8°F) дури и да ги сопреме емисиите веднаш.

На оваа точка човековите напори се надвор од скалата. 55% од глобалната популација ќе бидат субјект на повеќе од 20 денови во година на смртоносни топлини, во кои луѓето не можат да преживеат.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here