дома Балкан Србијо веќе никогаш нема да ви се повтори агресија. Руски војни експерти...

Србијо веќе никогаш нема да ви се повтори агресија. Руски војни експерти најавија доаѓање на “Панцир” во Србија

707
0
АКЦИЈА

Покрај големото модернизирање на српската армија во која се влуожува многу како би се избегнала можна војна агресија над Србија, Србите добиваат во скора иднина и ракетен систем “Панцир”. Тоа е неопходен дел од стратегијата за зачувување на интегритетот на своето небо од евентуална агресија. Руските воени експерти најавија дека тоа ќе се случи наскоро, и дека Србија не е првата земја која ќе го поседува овој ракетен систем. “Панцир” е еден од најмодерните системи кои во светски рамки важат за поколебувачи и осуетувачи на секоја идеа за воздушна воена агресија на земјата која ги поседува. По сите страдања, Србите ќе бидат конечно сигурни дека никогаш веќе нема да им се повтори 1999. година.

Се очекува Србија во блиска иднина да ја модернизира својата армија и со ракетнот систем Панцир

Војниот експерт Александар Жилин и Максим Шеповаленко потврдија дека течат завршните подготовки за испорака на еден од најмоќните руски ракетни ПВО системи на српската армија.

Србија во блиска иднина ќе добие моќен руски ракетен ПВО систем “Панцир S1”! Во тек се завршните подготовки за неговата испорака на Србија, а руските стручњаци на големо работат на прилагодување на овој систем за оперативна употреба во Србија.

Ова го тврдат руските војни експерти Александар Жилин и Максим Шеповаленко, кои нагласуваат дека “Панцир” на Србија ќе и пружи сигурна заштита од одвраќањето на евентуални агресивни војни напади. Спрема нивните зборови, ракетниот систем “Панцир” ќе и гарантира на Србија дека веќе никогаш нема да доживее агресија како онаа во 1999. година.

Руските медиуми наведуваат дека ситемот “Панцир” многу баран на странските пазари и дека веќе го имаат армиите на Алжир, Ирак, ОАМ, Оман, Јордан и Бразил, а цената на еден систем изнесува од 13 до 15 милиони долари. Владата на Србија набавува “Панцир” по најповолни можни услови и многу поефтини од пазарните. Војните експерти истакнуваат дека станува збор за најдобриот можен систем за одбрана од авиони, хеликоптери, крстаречки ракети и беспилотни леталки. Инаку набавката баш на овој ситем му ја препорачал рускиот претседател Владимир Путин на српскиот претседател Александар Вучиќ во текот на војната парада на Црвениот плоштад во мај минатата година.

Угледниот московски воен експерт Александар Жилин вели дека Панцир превентивно делува во одвраќање на било какви идеи за војна агресија.

– Многу ме радува што во Србија ќе се појави “Панцир”, затоа што таа не е богата земја, а односот на цената и квалитетот на овој комплекс е единствена во светот. Со релативно ниски трошоци, “Панцир” на Србија ќе и пружи многу сигурна одбрана. Комплексот има 12 ракети и 1.500 топовски зрна. Пресретнува цели фактички од најниска височина до 15 километри. Ракетата уништува цел на растојание од 20 километри. Тоа значи дека готово не постои никаква опасност за техниката која ја покриваат овие системи- објаснува Жилин.

Спрема неговите зборови “Панцир” е единствен систем од овој вид на светот кој може да отвори оган и додека е дел од колоната во маршот.

– Не му можат ништо ни авиацијата, ни ракетите на противникот, ама баш никој! Заради тоа е така високо ценет и заради тоа Американците негативно реагираат кога други земји склучуваат договори со Русија за негово купување- подвлекува Жилин.

Kапетанот во резерва Максим Шеполенко, експерт на Центарот за стратешки анализи и технологии, тврди дека на Србија вооружена со “Панцир” не може да и се повтори агресијата која ја доживеа во крајот на деведесетите.

“Панцир” е наменет за пресретнување на крстаречки ракети и неведувани ракети, а тоа е она што им недостасуваше на Србите 1999. година и што сега ќе го имаат. Панцир е систем од краток домет, а во далечните зони исто така треба добро да се обезбедат . Затоа на Србија добро би и дошол ситемот S-300- објаснува Шеваполенко.

Полковникот Веселин Шљиванчанион вели дека верува дека на Србија никогаш веќе нема да и се повтори 1999.

– Кога станува збор за системот Панцир, би било добро војската на Србија да го има тоа оружје. Многу од тоа зависи од буџетот, но и од школуваниот кадат кој ќе управува со тој ракетен систем- заклучува Шљиванчанин.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here