дома Живот Најпознатите историски споменици на Индија, денешни туристички атракции

Најпознатите историски споменици на Индија, денешни туристички атракции

425
0
АКЦИЈА

Индија е богата со култура, традиција, наследство, зданија, светилишта, тврдини и палати. Познатите индиски споменици ги вклучуваат, Таџ Махал, Старите Цркви на Гоа, Гутаб, Минар од Делхи, Чарминар, Црвената тврдина и Џантар Мантар, ова се исто неколкуте најпосетени сајтови на Индија. Овие историски споменици се единственото богатство на Индискиот туризам, заедно природните туристички места како паркови во дивина и старите светилишта во јужна Индија

1. Таџ Махал, Агра

The-Taj-Mahal
Таџ Махал, во градот Агра, Индија

Таџ махал е прекрасен објект од бел мермер лоциран во градот Арга на ридовите на светата река Јамуна во државата Утар Прадеш.Таџ Махал е најдобар пример на комбинација од елементи на култури како Мугхалската, Персиската, Отоманската и Индиската архитектонска стилистика. Ова здание е едно од осумте светски чуда и бисер на Муслиманската уметност во Индија.

2. Мајсор Палатата, Мајсор

Mysore_Palace
Мајсор Палатата во градот Мајсор, Индија

Палатата во Мајсор е најпознат историски споменик, лоцирана во градот Мајсор во Карнатака и еден од најпосетуваните споменици во Индија. Мајсор палатата е една од најголемите туристички атракции во градот задно со Чамунди ридовите.

3. Хармандир Сахиб, Амристар

The-Golden-Temple
Храмот Хармандир Сахиб во градот Армистар, Индија

Златниот храм е познат како Хармандир Сахиб и е лоциран во Амристар, Пунјаб.The Golden Temple is known as Harmandir Sahib is a Sikh Gurdwara located in the Amritsar, Punjab. Шри дабар Шхаиб е најсвето светилиште и најпознато ходочасно место за Сеиксите. Хармандир Сахиб е едно од најсветите места во Индија, светиот Грант Сахиб е секогаш присутен внатре во храмот.

4. Брихадишвара храмот, Танџавур

Brihadeshwara-Temple-Thanjavur
Брадишвара Храмот во градот Танџавур, Индија

Брадишвара храмот е исто така нарекуван Перија Којил или Големиот Храм и е еден од од најголемите храмови во Индија лоциран во Танџавур во индиската државаТамил Наду. Раџараџесварам храмот е посветен на Богот Шива и најдобро изграден храм од Чоласките задно со Аираватесвара Храмот се на листата на светското наследство во Тамил Наду, Индија.

5. Бахаи Храмот, Делхи

Bahai-Temple
Бахаи Храмот во градот Делхи, Индија или наречен Лотусовиот Храм

Лотусовиот Храм во Делхи, наречен Бахаи Храмот, лоциран е блиску Какла Џи. Лотусовиот Храм е куќа на обожување на секоја религија и најдобро место за медитација и мир. Бахаиовата вера е духовно заедништво на целото човештво, постојат осум континенталникуќи на обожување кои се изградени во светот. Лотусовиот Храм е еден од нив и проминентна атракција на Делхи.

6. Хава Махал, Џаипур

hawa-mahal-jaipur
Хава Махал палатата на ветровите во градот Џаипур, Индија

Големите споменици на кралските Раџпути на Раџастан, Хава Махал исто така Палатата на ветровите е лоцирана во срцето на розевиот град и главен на Раџастан, Џаипур. Пирамидалната форма на петоспратната палата е конструирана од црвен и розев песочен камен за жените од кралските семејства. Хава Махал е една од главните туристички атракции на Џаипур исто како и Кралската држава Раџастан.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here