дома Свет Американците и Европјаните стопираа обид да се хакнат 100 милиони долари

Американците и Европјаните стопираа обид да се хакнат 100 милиони долари

432
0
АКЦИЈА
Close-up adult hand typing on laptop
Денеска е објавено дека е фатена опасна група на сајбер-криминалци кои се обиделе да украдат преку 100 милиони долари од банкарските сметки на разни бизниси

Американските и Европските спроведувачи на законот денес реакоа дека имаат демонтирано глобално организирана сајбер-криминална мрежа, која користела малвери и крадела банкарски детали во обид да одземе околу 100 милиони долари од илјадници бизниси ширум светот.

Федералната голема порота во Питсбург обвини 10 членови од групата и останати криминални обвинениа се започнати во Грузија, Молдавија и Украина, од Агенцијата на Европската Унија за применување на закони во корпорациите Европол во изјава рекоа: Петмина Руси се обвинети со оптужница во процес, вклучувајќи го и создавачот на малверот.

Како што Европол ги нарече-високо специјализирана и интернационална криминална мрежа, членовите го ширеле малверот највеќе во Грузија, Молдавија, Бугарија, Украина и Русија- праќајќи мејлови да го заразат компјутерот со малверот дизајниран да ги открие лог ин податоците. Тоа им овозможувало на членовите да крадат пари од банкарските сметки и да ги исперат истите користејќи разни банкарски сметки во низ светот.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here