дома Култура Неколку зборови за првата книга на Мелинда Гејтс

Неколку зборови за првата книга на Мелинда Гејтс

492
0
АКЦИЈА

The Moment of Lift- Моментот на воздигнувањето
Како охрабрените жени го менуваат светот
Првата книга од Мелинда Гејтс, достапна од Април 23, 2019.

Во последните дваесет години, Мелинда Гејтс беше на мисија да најде солуција за луѓето со најхитни потреби, каде и да живеат. Во тоа нејзино патување, неа и стана една работа кристално јасна: ако сакаш да го воздигнеш општеството нагоре, треба да престанеш да ги држиш жените доле.

Во оваа подвижна и неодолива книга, Мелинда ги дели со читателите лекциите кои таа ги научила од инспиративни луѓе кои таа ги сретнала за време на нејзината работа и патувања низ светот. Како што таа пишува во воведот, “Затоа требаше да ја напишам оваа книга―за да ги споделам приказните на луѓето кои му дадоа фокус и хитност на мојот живот. Сакам сите од нас да ги видат начините да ја воздигнеме жената горе каде што живееме.”

Незаборавниот наратив на Мелинда e вратен до изненадувачкиот податок каде што таа ги презентира проблемите на кои највеќе им е потребно нашето внимание―како што се мажењето на деца и непристапност до контрацепривни средства за родовата нееднаквост. И, за прв пат, таа пишува за својот приватен живот и за патот до еднаквост во нејзиниот брак. Спрема тоа, таа покажува како досега немало повеќе можности да се смени светот―и ние самите.

Пишувајќи со емоции,искреност, и милост, таа не запознава со неповторлива жена и ја покажува моќта на поврзувањето едни со други.

Кога ќе ги воздигнеме другите нагоре, тие не воздигнуваат и нас горе, исто така.

Мелинда ќе ја донира целата сума што ќе ја добие од оваа книга во добротворни цели.

За авторот
Мелинда Френш Гејтс е филанторпист, бизнис жена, и глобален застапник на жените и девојките.
Како еден од основачите на Бил & Мелинда Гејтс Фондацијата, Мелинда ја сетираше дирекцијата и приоритетите на најголемата светска филантропија. Таа е исто така основач на Врвни Партнерства, инвестициона и инкубациона компанија работејќи да овозможи социјален прогрес за жените и семејствата во САД.

Мелинда пораснала во Далас, Тексас. Таа добила диплома за копјутерски науки од Дјук универзитетот и МБА од Војвосдкото Фукоа Школо. Мелинда ја поминала првата декада од својата кариера развивајќи мултимедијални продукти во Микрософт пред да ја напушти компанијата за да може да се фокусира на семејството и филантропската работа. Сега таа живее во Сиетл, вашингтон со нејзиниот маж, Бил. Тие имаат три деца, Џен, Рори, и Фиби.

Забелешка од Мелинда
Тоа е најважното прашање во мојот живот: како можам јас—како може било кој од нас—ДА ПОМОГНЕ ВО ПОВИКУВАЧКИТЕ МОМЕНТИ ЗА ПОДИГНУВАЊЕ ЕДНИ НА ДРУГИ?

Тоа што јас го разбрав дека сето тоа зависи од жените и девојките. За време на целата историја, жените и девојките биле оставени на маргините, одбиени за еднаква шанса да учат, водат, заработуваат, напедуваат, и изградуваат. Дури и денска, скоро нема место на земјата каде што жената достигнала вистинска еднаквост.

Сега, светот конечно се буди пред фактот дека ниеден од нас не може да оди нанапред кога половина од нас се држени назад. Податокот е јасен: Оспособена жена трансформира општества.

Ова е книга што аргументира дека прогресот е можен, но исто толку многу се работи за луѓе како што и за идеи. Ова е шанса да ја кажам мојата приказна, но уште поважно, е шанса да ги кажам несекојдневните приказни на жените што ги имам стретнато низ светот. Ја напишав како дел од ветувањето на самата себеси да направам се што можам да се осигурам дека нивниот глас е проширен и дека нивните искуства се презентирани во светската најважна конверзација.

Преордер на книгата можете да направите на следнава страна Момент на воздигање

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here