дома Економија 26-те најбогати луѓе во светот поседуваат колку 50% од најсиромашните рекоа во...

26-те најбогати луѓе во светот поседуваат колку 50% од најсиромашните рекоа во известувањето пред светскиот еконосмкиот форум во Давос од Оксфам

450
0
АКЦИЈА

Растечката концентрација на светското богатство беше прикажана во извештај кој прикажува дека 26-те најбогати билионери поседуваат исто толку средства колку 3.8 билиони луѓе кои спаѓаат во најсиромашната светска популација.

Во годишната анализа на светското богатство направена да го одбележи почетокот на светскиот економски форум во Давос од развојната добротворна организација Оксфам истакнаа дека во 2018 богатите станале побогати а сиромашните посиромашни.

Од таму истакнаа дека проширувачката дупка ја заобиколува борбата против сиромаштијата, додавајќи дека 1% од данокот на имот би пораснал на 418$ долари годишно. Тоа би било сосема доволно да се образува секое дете кое не е во школскиот систем и да се спроведе соодветна медицинска помош која би спасила над три милиони животи во светот.

Од Оксфам истакнаа дека богатсвото на повеќе од 2,200 билоионери ширум светот се зголемило за $900 билиони во 2018 или $2.5 билиони на ден. 12% зголемување на богатството кај најбогатите му контрираше на падот од 11% на средствата на најсиромашнита половина од светската популација.

Во извештајот се вели дека многу влади прават погрешни чекори одбивајќи да инвестираат доволно во јавниот сервис. Нотирано е дека околу 10.000 луѓе умираат во недостаток на медицинска нега и средства и дека има 262 милиони деца кои не се во школо, бидејќи нивните родители не се финансиски способни да им ги покријат школските трошоци и да им обезбедат школски матријал.

Најбогатитот човек на светот Џеф Безос со неговиот Амазон го нарасна своето богатство на $112 билони. Само 1% од неговото богатсво е еднаков на целиот здравствен буџет на Етипопија, земја од 105 милиони луѓе.

Од Оксфам исто така истакнаа дека меѓу 2017 и 2018 нов билионер се создавал на секои два дена.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here