дома Наука Примени повторувачки радио-сигнал од далечна галаксија

Примени повторувачки радио-сигнал од далечна галаксија

426
0
АКЦИЈА

Помеѓу 13радио-сигнали (кратки радио- праскови), кои се забележани со телескоп во Канада, се наоѓал необичен сигнал кој се повторувал, Доаѓајќи од правецот на галаксија одалечена 1,5 милијарди светлосни години.

Постојат неколку теории околу тоа што би можеле да бидат причинителите на радио сигналите. Тие ја вклучуваат неутронската ѕвезда со многу силно магнетно поле која се врти многу брзо, две неуторнски звеѕди кои се спојуваат или, спрема мислењето на некои, некој вид вонземјански вселенски брод.

Ваков случај е само уште еднаш пријавен и тоа од страна на друг телескоп.

„Знаејќи дека пости уште еден извор не наведува на заклучок дека би можеле да бидат повеќе. Со поголем број на сигнали и повеќе извори на располагање за истражување, би можеле да ја одгатнеме оваа космичка сложувалка“, вели Индриг Стерс, астрофизичарка на Универзитетот у Британска Колумбија.
Опсерваторијата “CHIME”, која се наоѓа во Британска Колумбија у долината Оканаган, се состои од четири 100-метарски полукружни антени, кои го скенираат целото северно небо секој ден.
наодите се објавени во магазинот Нејчер (Nature).

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here