дома Балкан Отворена забрана за неделниците НИН, ВРЕМЕ и НЕДЕЛНИК на белградскиот аеродром “Никола...

Отворена забрана за неделниците НИН, ВРЕМЕ и НЕДЕЛНИК на белградскиот аеродром “Никола Тесла”

421
0
АКЦИЈА

Новинарите и уредниците од НИН и Неделник и Време и групата активисти за слобода на медиумите денес на белградскиот аеродром “Никола Тесла” делат три неделни весници.

Акција наречена “Медии од слична содржина”, беше спроведена во знак на протест поради што компанија Ер Србија забрани во аеродромската чекална, да стојата и да се читаат од полиците весниците, НИН, Време, Неделник и “Весници со слична содржина”.

Новинарите и активистите поделија копии од трите неделни весници на патниците и на шалтерите управувани од страна на Ер Србија со повик да потпишат договор со “медиумите со слична содржина” и да им овозможат на граѓаните да го остварат правото на слобода на информации.

Активистите биле предупредени од страна на обезбедувањето дека администрацијата не го дозволува ” тоа што го прават” и на вработените им било наредено да го забранат снимањето на аеродромот.

Групата за слобода на медиумите се вели во соопштението предупреди дека ситуацијата со медиумите во Србија продолжува да се влошува и дека се повеќе се чести случаите на забрани и оневозможување на работењето и достапноста на неколкуте преостанати независни и професионални медиуми.

Медиумите пред неколку дена објавија e-mail кој вработените на аеродромот го добиле од раководството,каде што се вели да се грижи за новините кои се наоѓаат во во “Lounge-от”, како и за нивната содржина. Во е-маилот се бара весниците што гостите го остави зад себе веднаш се стават настрана и да не се изложуваат на полицата, особено трите најпознати неделници.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here