дома Балкан Никола Тесла лудак и гениј: Менталната болест ја наследил од таткото!

Никола Тесла лудак и гениј: Менталната болест ја наследил од таткото!

601
0
АКЦИЈА

Неговиот татко бил познат по жестоки и насилни разговори со себе, имитирајќи различни личности, а неговиот брат страдал од чести и тешки халуцинации

Познатиот научник и пронаоѓач, кој го изменил модерното општество и е познат во целиот свет за нејговиот придонес во развојот на модерниот електричен систем, така што Никола Тесла беше пионер во развојот на многу технологии кои имаат влијание во втората половина на дваесеттиот век.

 

Заедно со сето ова, Тесла исто така беше вистински ексцентричен, познат особено по својата харизма, забавни способности и талент за јавно говорење. Поголемиот дел од неговиот живот се борел со проблеми со менталното здравје, особено со опсесивно компулсивно нарушување. Како и повеќето други луѓе кои се борат со ова нарушување, Тесла беше особено оптоварен со чистотата, бактерии и страв од потенцијални болести.

 

Беше опсесивно да ги мие рацете, а во подоцнежните години од својот живот, секогаш се грижеше дека целата негова храна да биде сварена пред да ја допре. Тој често одбива да се справи со ракувањето, и најчесто носи ракавици за да избегне било каков вид на физички контакт со луѓе кои тој или таа може да ги исполни.

Никола Тесла го откри тајното значење на молитвата Нашиот Татко: Целата човечка енергија содржана во неа!
 

Тој го објаснил своето однесување со тоа што видел бактерии во водата за пиење користејќи микроскоп во својата лабораторија.

 

“Ако само за неколку минути да се погледне во ова страшно суштество никогаш нема да се напиете чаша вода што не е варена или е нестерилна.”

 

Тој исто така беше познат по тоа што спиеше многу малку. Тој самиот тврдел дека спиел само два часа во текот на ноќта, а во текот на денот ќе знаел дека за неколку минути ќе заспие.

 

Во лабораториските експерименти вршени во текот на ноќта, и за жал нивните соседи, често поради овие силни чудни звуци од неговата куќа не можеле да заспијат. Звуците ги загрижувале, па често повикувале полиција, а полицијата беше загрижена за статусот на познатиот научник.

 

Асистентите говореле како знаеше да биде толку уморен за време на интензивни периоди на работа и лишување од сон во ноќта, едноставно поради замор по спроведувањето на експериментот заспа на масата. Оваа хронична несоница веројатно ја влоши борбата со ментална болест. Со сето она што беше чудно и неговата опсесија со бројот три, па често се изведуваше посебни ритуали, како што се одење околу зградата три пати пред да влезе во неа.

 

Како Тесла го задржа своето здравје и неговата психа: Овие јадења никогаш не сте ги јаделе!

На Никола Тесла може само да му се заблагодари една жена за нејзиниот успех: поради него, таа го остави најголемиот брак!
 

За време на вечера, тој ќе организира 18 салфети пред јадење, бидејќи овој број е поделен со три. Кога престојувал во хотелот, тој барал бројот на неговата соба да биде поделен со три, и конкретно побарал 18 пешкири да му се донесат секое утро. Според некои податоци, тежината на храната беше точно утврдена и пресметана колку што е потребна движењето на вилушката пред да се кондензира.

 

Имал длабока фобија од кружни предмети, па затоа не можел да остане во друштво на жена која носи обетки.

 

Иако таквите чудни ритуали и навики можат да дејствуваат комично, тие се показател за тоа како да се справувал со менталните проблеми. За жал, Тесла живееше во време и општество кое немаше разбирање за менталните нарушувања, и тој се бореше сам со своето компулсивно однесување.

 

Тоа беше очигледно проблемот наследен од семејството, а неговиот татко и брат ги покажа симптомите на шизофренија и нарушувања на личноста. Неговиот татко бил познат по своите жестоки и насилни разговори со себе, имитирајќи различни личности, а неговиот брат страдал од чести и тешки халуцинации. Тесла, наводно, страдал од халуцинации кои придонеле за неговиот научен успех во поглед на инспирацијата што ја добил за време на тие искуства. Идејата за наизменичен мотор беше наводно инспирирана од халуцинација на светлина и пламен.

 

 

Тој починал сам, во сиромаштија и малку изолиран, што всушност е тажен крај на пофалбиот пронаоѓач на модерното време.

 

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here