дома Култура Како да го научите кучето да не се плаѓи од огномети и...

Како да го научите кучето да не се плаѓи од огномети и петарди

546
0
АКЦИЈА

Нова година ни се приближува, што значи дека се повеќе и повеќе петарди и огномеит веќе ќе се случуваат во нашиот регион …

Кучињата имаат три пати посилен слух од луѓето, и не е ни чудо што се плашат од гласни звуци. Сигурно, сите сопственици на кучиња ќе ви кажат дека зимата е најлошата сезона за нив, бидејќи огнометот и петардите се секојдневна работа што ги прави нивните кучиња вознемирени и исплашени.

Кучињата обично реагираат на овие гласни звуци со плашење, лелекање и криење, и ова е нешто со што многу кучиња имаат вистински проблем. Поради страв, кучињата можат да се разболат, па дури и да умрат од срцев удар, па затоа е многу важно со вашите најблиски пријатели да зборувате за тоа за да не ги исплашат овие гласни звуци.

Ние ќе ви дадеме совети како да го направите ова:

1. Смири го своето куче со смирен глас

Кога ќе почнат да пукаат огномети и огномети, мора да бидете барем мирни, така што кучето може да види дека ништо не е опасно. Помилувајте го и кажете му со мирен глас, дека сè е во ред.

2. Да се ​​обезбеди неговиот интерес

Важно е вниманието на кучето да биде насочено кон нешто така што тоа нема да обрнува многу внимание на на огнометите и петардите. Затоа играјте со него во тој момент или побарајте од него да изврши некоја команда.

3. Награда

Кога ќе забележите дека вашето куче се смирува и престанува да лае, дали поради вашиот глас или поради она што сте го побарале, веднаш наградете го за да го поттикнете позитивното однесување.

4. Пуштајте снимки на огномет

Додека сте дома, одвреме-навреме пуштајте снимки од огномети и и петарди за да го навикнете кучето на нив. Со текот на времето, пуштајте ги клиповите се погласно и наградувајте го кучето кога не лае. Тогаш ќе разбере дека ова е нешто од што не треба да се плаши и дека ќе добие награда за тоа.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here