дома Балкан Македонските туристи втори по бројност во Нови Сад

Македонските туристи втори по бројност во Нови Сад

411
0
АКЦИЈА

Туристичката организација на градот Нови Сад освои бројни престижни награди во изминатите неколку месеци, а исто така беше успешна во остварувањето на желбата градот да го посети поголем број туристи во текот на целата година.

Ова е поддржано од официјалните податоци на Републичкиот завод за статистика.

На територијата на градот Нови Сад, 156.686 туристи останале од јануари до септември, што претставува зголемување од 8,5% во споредба со истиот период минатата година. Во периодот од јануари до септември беа регистрирани вкупно 336.849 ноќевања, што претставува зголемување од 23,2 отсто. На ниво на Србија, зголемување на ноќевањата од 12,9% е забележано на ниво на Нови Сад, додека домашните туристи оствариле 112.459 ноќевања (27,8% раст) и 224.390 во пораст (21,1%).

За развој на туристички “градски паузи”, значајно е што домашните и странските туристи го продолжија својот престој во Нови Сад. Врз основа на податоците добиени од 26 хотели и пет други сместувачки капацитети, во септември најголем број туристи дојдоа од Србија, потоа од земјите од регионот ( Македонија, Словенија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Црна Гора), а потоа и од Кина, Полска, Германија, Романија, Австрија. По пристигнувањето на туристите, првите три неевропски земји беа Кина, САД и Австралија. Врз основа на истите податоци, во септември најмногу ноќевања во Нови Сад беа од Србија, по што следуваат Босна и Херцеговина, Македонија, Словенија, Црна Гора, Хрватска, Германија, Кина, Полска, Австрија и Руската Федерација. По ноќ, туристите од првите три неевропски земји се Кина, САД и Австралија.

Во просек, информативните центри на ТОНС секој месец посетуваат туристи од околу 40 земји низ целиот свет. Во периодот од јануари до септември, инфо центарот на Туристичката организација на градот Нови Сад посети речиси 5.000 туристи. Најголем број странци кои влегоа во нашите информативни центри во тој период потекнуваат од Германија, потоа од Кина, Турција, Русија, Франција, Шпанија, Велика Британија, Израел, Полска и САД. Интересно е да се напомене дека во септември имало посети од гости од Јужна Африка, Тунис, Иран, Сингапур и Индија.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here