дома Живот Ова се златните правила на Бил Гејтс за успех, до сите млади...

Ова се златните правила на Бил Гејтс за успех, до сите млади луѓе

652
0
АКЦИЈА

Успешната кариера зависи од многу фактори: образованието, снаодливоста, издржливоста, внимателноста и така во недоглед.

Значи, како човекот би бил успешен , потребна е голема работа на себе, првенствено низ образованието, но и снаодливост и способност стеченото знаење да се примени во животот. Во школите не не учат како да се спремиме за реалниот свет во кој владеат конкуренцијата, предизвиците, неуспесите и зависта.

Интересното предавање кое во едно американско средно школо го одржа еден од најуспешните луѓе на денешницата Бил Гејтс може да му користи на секого како смерница кон успешна кариера.

Еве ги неговите 11 правила за успех:

– Животот не е фер, навикни се на тоа.

– На светот не му е гајле за твоето самопочитување. Светот прифаќа ако постигнеш нешто пред него што почнеш да се чуствуваш добро во својата кожа.

– Нема да заработуваш 60.000 долари годишно штом излезеш од средно училиште. Нема да бидеш потпретседател со службен телефон, се додека не заработиш.

– Ако мислиш дека учителот ти е строг, чекај додека не добиеш шеф.

– Печење на хамбургери не е под нивото. Твоите претци имале друг збор за печење хамбургери, го нарекувале тоа прилика.

– Ако погрешиш, не се твоите родители криви, не офкај над своите грешки, учи од нив.

– Пред него што спасиш шума од паразити, обиди се да си го средиш ормарот во својата сопствена соба.

– Твоето школо има начин за решавање на победниците и губитниците, животот нема. Во некои школи ги укинаа негативните оценки и ти даваат безброј прилики да дадеш правилен одговор, но тоа нема никаква сличност со стварнот живот.

– Животот не е поделен во семестри. нема слободен лет и многу малку луже се заинтересирани да ти помогнат да се најдеш самиот себеси. Прави го тоа во своето слободно време.

– Телевизијата не е вистинскиот живот. Во вистинскиот живот луѓето мораат да го напуштат кафулето и да отидат на работа.

– Биди љубезен со штреберите. големи се шансите дека некогаш во животот ќе работиш за еден од нив.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here