дома Балкан Српската војска на готовс. Планот за разграничување се разгледува во сите eвроспки...

Српската војска на готовс. Планот за разграничување се разгледува во сите eвроспки земји. Не би требало да има поголеми инциденти.

612
0
АКЦИЈА

Војската на Србија превентивно ја подигна војната безбедност на целата територија заради тензиите на Косово и Метохија.

Дури и безбедносните служби ги појачале своите активности како би се предупредиле навосните планови на властите во Приштина да предизвикаат немири, но и делување на поедини кругови во Србија кои, како се наведувасо лажни вести внесуваат немир меѓу српскиот народ северно и јужно од Ибар.

Добро обавестени извори за Балкански глас на вистината велат дека во скоро време не е можен поголем инцидент, но и дека планаот на западот за разграничување веќе детално се разгледува во сите Европски земји.
“Разграничувањето предводено од САД кои ја сменија политиката спрема Косово откако на претседателската функција во Америка дојде Трамп е најавено како дел на политиките кои траповата администрација ги има за Балканот. Властите во Србија нема да стојат со скрстени раце пред оваа можност и на сите политички начини ќе се обидат да му дадат полна подршка на тој план, додека властите во Приштина веќе почнаа со застрашувања на српското население на северот на Косово, за можни последици во случај на прогласување на автономија. Ова се моментални препукувања помеѓу Белград и Приштина каде Албанците од Косово ја играат поагресивната улога, но ситуацијата секако е далеку од мирнодопска иако се очекува да не излезе од контрола, ова е повеќе војна на нерви и политичко искуство во која пумешниот ќе ја однесе победата на крајот. Темата за разграничување е отворена, некои Европски лидери веќе го дадоа своето мислење, други сеуште не се изјаснија. Приштина и Тирана веќе играат на картата на обединување, со отварањето на границата од 1 јануар 2019. Еди Рама во своите изјаве веќе неколку пати најави дека Албанците сака да ги види обединети на Балканот. Србија го чека моментот и подршката од меѓународната заедница по овие отворени игри на албанците за обединување. Сепак заклучоците се дека оваа игра ќе се одвива на преговарачка маса а не на воено поле”.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here