дома Балкан Голем недостаток на работници во туризмот во Хрватска

Голем недостаток на работници во туризмот во Хрватска

460
0
АКЦИЈА

Хрватска се соочува со недостаток на работна сила во туризмот без преседан, пишува порталот Emerging Europe.

Порталот ги цитира зборовите на министерот за туризам Гари Каппели од пред два дена кога изјави како во следната година ќе бидат потребни уште 15 илјади дополнителни работници.

“овој недостаток ќе го надокнадиме сдо прекфалификација на оние кои се без работа или со зголемување на дозволи за странски работници во туризмот”, ги пренесува капелиевите зборови Emerging Europe додавајќи како туризмот е најголем поединечен сектор во Хрватска кој чини четвртина од БДП на земјата, а до 2028. би требало да изнесува скоро третина.

Највеќе луѓе недостасуваат во хотелите, и агенциите…

недостатокот на работната сила ќе се одрази највеќе во хотелите,туристичките агенции, и услугите на превозот…

Туристичките инвестиции во Хрватска изнесуваа 7,9 милијарди куни во 2017. година, односно 10,9 проценти од севкупните инвестиции. Во оваа година пораснале на 2,6 посто.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here