дома Балкан Угљанин: Ќе се борам за автономија на Санџак

Угљанин: Ќе се борам за автономија на Санџак

443
0
АКЦИЈА

Претседателот на Бошњачкото национално Веќе- Совет (БНВ) Суљеман угљанин изјави денеска дека ќе продолжи да води политичка борба за автономија на Санџак.
Угљанин рече дека се надева дека во Србија ќе се “нормална и демократски ориентирана политичка опција”, ослободена од националистичкото минато, способна да го реши прашањето на Војводина, Санџак, Прешевската долина и донесувањето на новиот устав.

“Тоа не е став само на БНВ туку и на сите политички партии и невадини организации со санџачки предзнак. Сите се единствени во тоа дека граѓаните на Санџак на референдумот во 1991. година се изјаснија за потполна политичка и територијална автономија на Санџак, со право за приклучување на една од суверените републики. Во таа смисла не само што очекуваме, туку и ќе се бориме со сите сили, Бошњаците од Санџак да го решат својот уставно-правен статус како конституивен народ во Србија. Прашањето на Санџак е, значи, нерешено”, рече Угљанин во интервју за Радио Сараево.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here