дома Живот Да ли сличноста на униформата која принцот Хари ја носеше на венчавката...

Да ли сличноста на униформата која принцот Хари ја носеше на венчавката со униформата со која Николај II често се сликаше е случајна.

479
0
АКЦИЈА

Одејќи по патека со својата невеста, принцот Хенри, беше облечен во прилично луксузна униформа, која наликува на онаа што често ја носеше Николај II од Русија на сликите од почетокот на 20 век.

Дали е тоа свесен потег или само случајност?

Како прво, Николај II и Принцот Хари се роднини: Хари е правнук на Џорџ V (1865-1936), Крал на Обединетото Кралство (1910-1936), кој бил братучед на Николај Втори.

Глобален изглед

Униформата што денес изгледа како дизајн на Јамамото е навистина стара повеќе од сто години. Тоа е униформа на полковникот и шефот на Кралската змејска гарда на Шкотите, најстариот преживеан регимент на линијата на британската армија. Сегашниот полковник на полкот е кралицата Елизабета Втора (од нејзиното пристапување на тронот во 1952 година).

Цар Николај II бил назначен за прв полковник на шефот на 2 змеавска (Кралска Шкотска гарда) во 1894 година. Оваа средба се случила за време на свадбена прослава на Царот и Александра Фјодоровна, внука на кралицата Викторија.

Царот Николај бил многу импресиониран од страна на Кралството на Шкотите и ја носел својата целосна униформа како полковник на шефот за различни настани, вклучително и на неговата посета со Царица на Балморал во 1896 година.

Чудните хоризонтална ревери на униформа-јакната се коњички детали на унифирмата, наследени од унгарските народни носии, кои историски стана европски униформи на коњаница.

Зошто рускиот цар носеше англиска униформа на гардата?

Почитувањето на воениот корпус со носење на униформата е стара воена традиција. Во руската армија, тоа беше наречено “courtesying со униформи.” На пример, руските големи војводи, кои во текот на нивните животи често се одржувале на позицијата на полковници на шефови на различни полкови, сеуште се чуваат нивните униформи и се носат на почесни настани.

На ист начин, Николај II, братучед на Џорџ V, беше назначен за почесен полковник на шефот на Кралството на Шкотите-змејова гарда, и остана така додека тој и неговото семејство не биле убиени од страна на болшевиците во 1918 година.

Европските монарси, исто така беа, полковници во рускиот царски полк и војска: Франц Јозеф I од Австрија беше полковник на шефот на Kexholm гардта и полк во 1848-1914, а Вилхелм II, германскиот император, беше дури и адмирал на Царската руска Морнарица!

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here