дома Живот Стапката на наталитет во САД достигна најниско ниво, поттикнувајќи страв од “демографска...

Стапката на наталитет во САД достигна најниско ниво, поттикнувајќи страв од “демографска временска бомба” – но жените над 40 се голем исклучок

559
0
АКЦИЈА


The US birth rate fell 2% from 2016 to 2017, according to new data from the Centers for Disease Control and Prevention.
Only women from ages 40-49 are having more kids.
Economists worry that the dwindling numbers of newborns could have a major effect on the future US labor force.
America may have a baby-making problem.

The US birth rate dropped to an all-time low in 2017, according to preliminary numbers from the Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Women in the US gave birth to around 3,853,472 babies last year — a 2% drop from 2016. At just over 60 births per every 1,000 women (between the ages of 15 and 44), this is the lowest birth rate the country has ever recorded.

The estimated fertility rate in the US is now roughly 1.76, meaning that women will have, on average, less than two kids each. That’s the lowest fertility rate the country has logged since 1978.

A looming demographic time bomb

Стапката на наталитет кај жените на возраст од 30 до 34 години се зголемуваше од 2012 година, но минатата година падна за 2%. Стапката на наталитет, исто така, падна за 1% кај жените на возраст од 35 до 39 години, по пет години на зголемување.наталитетот Криси Тејген и Џон Легенд
Криси Тејген и Џон Легенд само што го имаа своето второ дете, момче. Џејми Мекарти / Getty Images за Град Жетва
Многу експерти обвинуваат два основни фактори за овој тренд: економската рецесија во 2008 година и сé повеќе осакатените трошоци за одење на колеџ.

“Луѓето излегуваат со голем долг”, изјави Џени Бренд, професор по социологија и статистика во Лос Анџелес, за The Wall Street Journal.

Економистите го озборуваат алармот за ефектот што паѓа бројот на американски бебиња на идната работна сила. Тие понекогаш се однесуваат на овој ефект како демографска временска бомба. Кога економијата се намалува, луѓето често се одлучат да имаат помалку деца. Кога нема доволно млади луѓе да растат, да влезат во работната сила за да ги заменат работниците и да плаќаат социјална сигурност, тоа може да стане голем проблем. Овој феномен може да се изгради со текот на времето, оставајќи на старите луѓе потреба од грижа без помош на младите.

Кетји Бостјанчиќ, економист во консултантската фирма Оксфорд Економикс, изјави за Асошиетед прес дека намалувањето на наталитетот веќе има ослабен ефект врз американската економија во текот на изминатите 10 години, бидејќи има помалку Американци кои работат или бараат работа. Влијанието е еквивалентно на 0,7% одвлекување на долгорочната стапка на раст на САД, рече таа.

Други земји, вклучувајќи ја Јапонија и Данска, се соочуваат со слични демографски временски бомби.

Данците имале стапка на фертилитет, околу 1,73 минатата година. Земјата започна кампања наречена “Направете го тоа за мама” за да ги поттикне данските двојки да имаат повеќе деца со цел да ги зачуваат бабите во земјата и да ја поттикнат економијата.

Но, додека детето може да и помогне на економијата да расте на долг рок, тоа може да му наштети на шансите на американската жена да добие фер плата. Бирото за попис на население во САД минатата година забележа дека жените кои имаат деца на возраст меѓу 25 и 35 години имаат потешкотии да ја зголемат родовата јаз во споредба со жените што прават бебиња пред 25 или по 35 години. Овие статистички податоци покажуваат дека има детската кариера ги става жените во поголема економска положба.

Интересно, не сите жени во САД имаат помалку деца. Стапката на наталитет кај жените во групата од 40-44 години се зголемила за 2% во 2017 година, а стапката на наталитет кај жените помеѓу 45-49 се зголемила за 3%.

Со други зборови, жените имаат постари деца.

Овој развој не е ништо ново
Семејната плажа родители 30-ти
Посетете Свети Пит / Clearwater / flickr
Од 1970-тите, американската стапка на натамошен развој е постојано под она што бројниците го нарекуваат “ниво на замена”, стапката на која новороденчињата ја одржуваат стабилноста на населението со совпаѓање на бројот на луѓе кои умираат.

Тоа значи дека, како што постарите генерации ќе стареат надвор од работната сила, ќе има сè повеќе искривена стапка на пензионери на работни Американци.

Се разбира, правењето бебиња не е единствениот начин да се стимулира економијата. Економистите од Виртон школа за бизнис на Универзитетот во Пенсилванија тврдат дека зголемувањето на бројот на работници родени во странство во САД води до “поголема економска продуктивност” без негативен ефект врз платите на американските работници. И недокументираните и документираните работници се “нето позитивни” придонесувачи во федералниот буџет, без разлика дали се нискоквалификувани или висококвалификувани, според економистите на Универзитетот во Чикаго.

За разлика од бројот на нови бебиња во САД, уделот на работниците родени во странство расте. Новите податоци објавени од Министерството за труд во четвртокот покажаа дека бројот на работници родени во странство во САД во 2017 година се искачи на 17,1%.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here