дома Балкан Вето на Шпанија заради Косово

Вето на Шпанија заради Косово

436
0
АКЦИЈА

Паис пишува дека причината за шпанското вето “не е надворешната политика на ЕУ”, туку тоа што Маријано Рахој не сака неговото име и потпис да се најдат на ист докумет, на исто ниво со потписот на претсавниците на Косово, чија независност Шпанија не ја признава.

Шпанскиот лист наведува дека информацијата е потврдена од дипломатски извори и дека рахој најверојатно ќе го напушти собирот во Бугарија 17. мај, пред него што почне состанокот на кој ќе присуствуваат највисоките претсавници на Србија, Црна Гора, Албанија, Македонија, БиХ, но и Косово.

Спрема тие наводи, Рахој во Софија ќе биде присатен само ден порано, во текот на работната вечера заедно со останатите лидери на 28 земји членки на ЕУ.

На тој начин јасно се покажува неговото несогласување со повикот на самитот на Хашим Тачи.

Рахој претходно говореше за тоа дека е проблематично што во Брисел истовремено се збори за проширување и на државите кои не се признаени. “Тоа не загрижува”, рече Рахој.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here