дома Балкан Хрватските работници меѓу петте најслабо платени во ЕУ

Хрватските работници меѓу петте најслабо платени во ЕУ

466
0
АКЦИЈА

Загреб – Хрватска лесно клизи на уште една скала,на онаа на која европската статистика ги мери сатниците, а бруто од 8,5 по саат на запослен просек е за минатата година, кој ја вбројува меѓу петте земји со најниски сатници.

Спрема овие податоци на Еуростат, во минатата година Хрватска е престигната од Латвија со 8,6 евра по саат.

Ова е воедно и дел на одговорот на прашањето заошто луѓето во потрага за запослување или за подобро платена работа ја бираат Ирска во која сатницата е 29 евра, Австрија во која сатницата е 29,8 евра или Германија – 32,2 евра.

Бугарија е на дно на скалата, но во минатата деценија својата сатница скоро ја удвостручила од 2,3 евра на денешни 5,1 евра, а слично е и со Романија, во која сатницата пораснала од 3,5 евра на 5,5 евра.

Словачка и Естонија во 2007 беа на исто ниво, бруто сатницата во тие земји изнесувала 6,3 евра, а денес во нив тие сатници изнесуваат 10,5, односно 10,2 евра. Чесите 2007. имале сатница од 7,4 евра, а денес 10,1 евро. Хрватска 2007. година имала сатница 7,8 евра, а денешните 8,5 евра е напредок од 9 одсто. Словенците и тогаш и денес се многу подобри од Хрватска, имале 13,3 евра сатница, а денес 16,4 евра.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here