дома Свет На работниците компензација од организаторите на светското првенство

На работниците компензација од организаторите на светското првенство

355
0
АКЦИЈА

Организаторите на светското фудбалско првенство во Катар 2022. година соопштија дека работниците мигранти кои учествувале во изградбата на стадионите ќе добијат повеќе од 5 милијарди долари компензација

Минатите години владееше загриженост околу експотацијата на работниците најмени за изградба на објектите за светското првенство во Катар. Многу од нив се дојдени од јужноазиските држави, вклуќувајќи ги Индија и Непал.

Генералниот секретар на организацискиот комитет на светското првенство Хасан Ал Тавади призна дека “многу често се експлотираат луѓе кои ги напуштиле своите домови со што би ги издржувале своите семејства”.

Тој додаде дека неговиот комитет и изведувачите на работите “постигнале договор за механизмот кој ќе осигура на работниците да им биде надокнадено за тешкотиите кои можеби ги доживеале од како што дошле да работат во Катар”.

Во соопштението се наведува дека ќе бидат исплатени 5,2 милиони долари компензација на работниците на компаниите задолжени за објектите за светското првенство, во минатите две години.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here