дома Свет Гутереш со силна подршка за аутистичните девојчиња и жени во очи на...

Гутереш со силна подршка за аутистичните девојчиња и жени во очи на светскиот ден на особите со аутизам

478
0
АКЦИЈА

Генералниот секретар на УН Антонио Гутереш во очи на светскиот ден на особите со аутизам, 2. април, укажа на важноста на јакнење на жените и девојчињата со аутизам.

Во соопштението, Гутереш кажа дека они се сретнуваат со бројни препреки, меѓу останатото во остварувањето на правата на образование и запослување на рамноправна основа со другите, право на семејство и мајчинство, како и права самостално да донесуваат одлуки и да бидат вклучени во креирањето на политиките кои ги засегаат.

“Со нашето залагање за рамноправност на половитеи јакнењето на жените мораме да допреме до сите жени и девојчиња ширум светот”, наведе генералниот секретар на УН.

Тој истакна дека напорите кои се вложуваат во остварувањето на целите на одржлив развој мораат да го подржат исполнувањето на клучното ветување дадено во “Агендата на одржлив развој до 2030. година”, а тоа е никој да не биде изоставен.

Гутереш рече “со обележувањето на светскиот ден на особите со аутизам се залагаме за правата на особите со аутизам и се залагаме против нивната дискриминација”.

“На светскиот ден на особите со аутизам, уште еднаш силно ја потврдуваме нашата одлучност да подстакнеме полно учество на особите со аутизам u во општеството и да им ја пружиме сета потребна подршка како би ги оствариле своите права и основни слободи”, наведе тој.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here