дома Вести Дипломатска нота заради претресот на авионот Aерофлот

Дипломатска нота заради претресот на авионот Aерофлот

436
0
АКЦИЈА

Руската амбасада во Велика Британија соопшти дека британските властина аеродромот Хитроу претресле авион на рускиот авио превозник Аерофлот, а во дипломатската нота е побарано појаснување на тоа случување.

“Граничните царински службеници го пребарале авионот на Аерофлот за летовите 2582/2583 на линијата Москва-Лондон-Москва. Тоа представува вонреден случај”, пишува во соопштението на амбасадата.

Понатаму наведуваат дeкa службениците покушале да го пребараат авионот без присатност на посадата што е категорино забрането по постоечките прописи.

По подолги преговори сепак е допуштена присутнсот на капетанот при претресот, а након тоа службениците одбиле да ги наведат причините за претресот.

“Амбасадата пратила дипломатска нота со која од британската страна се бара појаснување на овој инцидент”. Пишува во соопштението.

Од амбасадата порачуваат дека нема друго објаснение сем дека случувањето на аеродромот Хитру на овој или оној начин е поврзан со непријателската политика која британската влада ја спроведува спрема Русија.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here