дома Балкан Вучиќ: Апсењето на Ѓуриќ не е режирано

Вучиќ: Апсењето на Ѓуриќ не е режирано

728
0
АКЦИЈА

Председателот на Србија најави дека неговата платформа за решавање на КиМ ќе се занова на потребите на Србија и опстанокот во иднината.

Он додаде дека нема да ја базираат платформата на тоа колку србите го сакаат своето минато.

“Тоа решение нема да биде газење на Србија, порача Вучиќ на крајот на својот панел. Политичките аспекти на сеопфатното решение на косовското прашање” на националниот конвент за ЕУ во рамките на внатрешниот дијалог.

Рече дека кога ќе ја представува платформата ќе говори и за тоа што ја очекува Србија во иднината ако не ги промени стварите.

Вучиќ потсети дека Оливер Ивановиќ од него, на последниот состанок кои го имале, барал хитно формирање на ЗСО, затоа што србите треба сами тоа да го направат, бидејќи пет години чекаат на исполнување на тој договор од Бриселкиот договор.

Во врска со убиството на Ивановиќ подвлече дека нема да прифати инсуинации и пребацувања дека за тоа се криви Србите и мафијашките структури, бидејќи примети иронично од Пеќ до Приштина живеат препоштени луѓе.

“Ќе биде интересно да видиме окончување на тој случај засновано на докази. Српските органи водат истрага, ќе биде интересно податоците да се впоредат и исто така интересно во кој смер ќе одат истрагите”, наласи он.

Вучиќ се осврна и на силата која недавно ја примени косовската полиција против српскиот народ, истакнувајќи дека видел некои истражувања и слушнал дека 83 одсто на граѓаните на Србија мисли дека тешкиот напад над Марко Ѓуриќ е наместен и режиран.

“Зар мислите дека е тоа реално и можно? Нема во Србија 83 одсто идиоти, не е можно да бидат толку”, рече он.

Укажа дека штом некој од власта иѕговори нешто, одма бидува прогласен за издајник, па замоли да не се применуваат двоструки стандарди.

Вучиќ пренесе дека во сите разговори што ги имале во Брисел делегацијата на Белград се трудела да најде компромис.

“Другата страна нигогаш не сакала да говори за суштинските разлики во согледувањето на ситуацијата на КиМ. Се поставувало само прашањето кога србија ќе признае и овозможи влез во УН. Суштинска содржина во разговорите немало”, рече Вучиќ.

Укажа како постојат двоструки аршини на меѓународната заедница по прашањето на почитувањето на резолуцијата на УН, подсетувајќи дека ЕУ ги осудиле САД заради кршење на резолуцијата во врска со Ерусалим, а дека сите заедно ја кршеле резолуцијата 1244 кога е во прашање Србија.

Рече дека во минатото се правени многу грешки, дека не било лесно и дека не може да се каже дека за се биле криви Тадиќ и Коштуница, но додаде дека Србија го изгубила суверенитетот на Косово во 1999, и дека најтешка грешка било излегувањето пред меѓународниот суд на правдата барајќи мислење за независноста на Косово.

“Таа грешка е току тешка што денес Србија има проблеми да влијае на КиМ. Во секој разговор во последните шест месеци, не постои состанок на кој на Србија тоа не и било предочено”, рече Вучиќ.

Рече дека во Србија но и на Косово кај Албанците мора да се смени мислењето едни за други и да не гледаме едни на други како на битиа кои се под нас.

“Мислам дека би морале да имаме поинаков пристап, да се обидуваме да ги разбереме интересите на другите и решаваме се по мирен пат”, рече он.

Вучиќ кажа дека е потребно пред се ЕУ да има разбирање, дека е тешко Србија да прифати да изгуби се, да биде понижена, и ако го нема тоа не е можно Србија да се залага бескомпромисно за компромис, барајќи го или пронаоѓувајќи го она што би можело да биде незадоволувачко решение за двете страни или по малку задоволувачко за двете страни.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here